Tirokafteri, pikáns görög fetakrém (Utazásunk ízei – Görögország)

Ha Görögország egy sajt lenne, akkor egészen biztosan mindenkinek a feta jutna eszébe. Sült feta, fetával töltött sült batyuk, kencék, egy étkezéshez biztos kerül valami fetás étel az asztalra. Jellegzetes, megkerülhetetlen és szerintem itthon is mindenki ismeri és meg merem kockáztatni, hogy szereti is. Szerintem az egyik legjobb sajt, ami rengeteg dologhoz passzol. Pakolhatjuk salátára, húsok mellé és csinálhatunk belőle ilyen isteni finom kencét. A receptet tekinthetjük egy alapnak, amit éppen aktuális kedvünk szerint turbózhatunk fel. A tirokafteri egy csípős, pikáns feta krémet jelent. Nem szereted a csípőset? Hagyd el a chilit és készíts egy lágy feta krémet.

Saganaki, görög paradicsomos-fetás garnélarák (Utazásunk ízei – Görögország)

Képzelj el egy nagy teraszos papírterítős éttermet, ahol péntek este szinte minden asztal foglalt: fel-alá rohangáló pincérek, zene, jó nagy alapzaj, amolyan igazi mediterrán káosz uralkodik. Fehér bort kortyolgatsz, élvezed az utazás utolsó estéjét. Ekkor kapsz egy isteni, fűszeres paradicsomos szósszal és fetável összesütött garnélarákos ételt. Nos, az igazi mediterrán életérzéshez ekkor már nem is kell más. Megvan.