Pad thai (Utazásunk ízei – Thaiföld)

Teljes idő: 35 perc Nehézség: Középszint
Mit hoztam haza Thaiföldről? Élményeket, ízeket – és egy receptet, amit ott tanultam meg, egy thai séf főzősulijában, Khao Lakon. A piacozással indítva fél napig főzhettem helyiekkel, és mint a szivacs igyekeztem magamba szívni mindent, hogy mennyi titok rejlik egy „egyszerű” pad thai mögött. Eleinte még kissé csalódott voltam hogy ezt a minden sarkon kapható tésztaételt fogjuk elkészíteni, amikor annyi ettől „jobb” étel van. Jobb, vagy csak nem hallunk róla itthon? Bevallom, utóbbi. Ez az étel utcai kaja, mégis ezer arca van. Három hét alatt újra és újra kóstoltuk – kifőzdében, étteremben, Michelin-ajánlással is. Hol édesebb, hol savanykásabb volt – de valahogy mindenhol teljesen más. Ez a recept nem saját fejlesztés, mindent ott tanultam: az arányokat, az apró trükköket, hogy meglegyen az ízek egyensúlya.

Pad thai (Utazásunk ízei – Thaiföld)

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 35 perc

Leírás

Ez nem az első pad thai receptem. Tanultam már egyet sok-sok éve Laoszban. Egy pici konyhán, egy angolul nem beszélő hölgy mellett, csak úgy spontán. Ez a recept is pad thai és az is, mégis teljesen más. Próbáld ki mindkettőt!

Laoszi verzió: Pad thai (Utazásunk ízei, II. rész – Laosz)

Különleges alapanyag: tamarind paszta, halszósz (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)

Hozzávalók (2 adaghoz):

Hozzávalók a pad thai szószhoz:

Elkészítés

Pad thai szósz elkészítése:

  1. Egy wokban a vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. Hozzáadjuk a halszószt és tamarind pasztát, chili szószt. Addig forraljuk, amíg kb. a felére redukálódik, kicsit sűrűsödik a szósz. Ebből kb. 1,2 dl szósz lesz redukálás után.

A tészta elkészítése:

  1. Minden alapanyagot előkészítünk, pirítás közben minden kéznél kell legyen. A rizstésztát az előírások alapján elkészítjük. Ne hagyjuk teljesen megpuhulni, maradjon olaszosan „al dente”. A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a csirkét kockázzuk. Ha fagyasztott rákot használunk kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük és szárazra töröljük. Az újhagyma szárát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, a sárgarépát vagy julienre vagy zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk. A tofut kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk.

  2. Egy wokban felhevítjük az olajat, beledobjuk a szeletekre vágott lilahagymát, hagyjuk illatozni és hozzádobjuk a felkockázott csirkemellet/lecsöpögtetett garnélát. Amikor már majdnem kész mehet hozzá a tofu és a tojás. Ne keverjük, inkább csak forgassuk együtt a tojást a rákkal, hogy ne rántottát készítsünk.

  3. Hozzákeverjük a tésztát, pad thai szószt. Hagyjuk, hogy a tésztát bevonja a szósz és megpuhuljon. Mehet bele a hagymaszár, répa, babcsíra és tört mogyoró is. Az egészet átforgatjuk és lehet tálalni.

  4. Tálaláskor extra babcsírával, mogyoróval díszíthetjük és kínáljunk mellé friss lime szeleteket, extra chilit.

Share it on your social network