
Pad thai (Utazásunk ízei – Thaiföld)
Leírás
Ez nem az első pad thai receptem. Tanultam már egyet sok-sok éve Laoszban. Egy pici konyhán, egy angolul nem beszélő hölgy mellett, csak úgy spontán. Ez a recept is pad thai és az is, mégis teljesen más. Próbáld ki mindkettőt!
Laoszi verzió: Pad thai (Utazásunk ízei, II. rész – Laosz)
Különleges alapanyag: tamarind paszta, halszósz (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)
Hozzávalók (2 adaghoz):
Hozzávalók a pad thai szószhoz:
Elkészítés
Pad thai szósz elkészítése:
-
Egy wokban a vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. Hozzáadjuk a halszószt és tamarind pasztát, chili szószt. Addig forraljuk, amíg kb. a felére redukálódik, kicsit sűrűsödik a szósz. Ebből kb. 1,2 dl szósz lesz redukálás után.
A tészta elkészítése:
-
Minden alapanyagot előkészítünk, pirítás közben minden kéznél kell legyen. A rizstésztát az előírások alapján elkészítjük. Ne hagyjuk teljesen megpuhulni, maradjon olaszosan „al dente”. A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a csirkét kockázzuk. Ha fagyasztott rákot használunk kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük és szárazra töröljük. Az újhagyma szárát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, a sárgarépát vagy julienre vagy zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk. A tofut kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
-
Egy wokban felhevítjük az olajat, beledobjuk a szeletekre vágott lilahagymát, hagyjuk illatozni és hozzádobjuk a felkockázott csirkemellet/lecsöpögtetett garnélát. Amikor már majdnem kész mehet hozzá a tofu és a tojás. Ne keverjük, inkább csak forgassuk együtt a tojást a rákkal, hogy ne rántottát készítsünk.
-
Hozzákeverjük a tésztát, pad thai szószt. Hagyjuk, hogy a tésztát bevonja a szósz és megpuhuljon. Mehet bele a hagymaszár, répa, babcsíra és tört mogyoró is. Az egészet átforgatjuk és lehet tálalni.
-
Tálaláskor extra babcsírával, mogyoróval díszíthetjük és kínáljunk mellé friss lime szeleteket, extra chilit.