Blog

Hello ősz! Már vártunk: melengető őszi-téli levesek

Összegyűjtöttem Nektek a régebbi receptekből az őszi-téli leveseket. Van közötte sok-sok krémleves, de egytálételnek is beillő tartalmas, húsos leves is. A krémlevesek a kedvenceim, szerintem ez minden gyerekes anyukának igazi “jolly-joker”, mert ezek igazán gyorsan elkészülnek és egy-egy hűtőben kallódó zöldséget is jól meg lehet vele menteni. Kevés az időd? Krémlevesre fel!

Blog

A legjobb utazós kajáink

Hosszú ideig az utazásainkon soha nem főztünk – mondván: mi most pihenünk, együnk étteremben. Aztán jött a világkörüli út, ahol ez már igencsak megterhelő lett volna, így elkezdtünk utazás alatt is főzni. Mit? A bejegyzésből minden kiderül 🙂

Blog

Pár perces strand kaják – lángos és retro burger helyett

A három napra való, csöppet sem unalmas ebédünk (2 felnőtt és 2 gyerek) 7700 ft-ért, ami 3 db fagyasztott húsos, retró hamburgerre lett volna elég a zánkai standon. Mutatok három olyan kb. 20 perc alatt elkészíthető, könnyen elcsomagolható strand kaja alternatívát, ami nem csak egészségesebb, de lényegesen olcsóbb is, mint egy strandos ebéd a családnak.

Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Blog

Föld napja, szezonalitás, hozzátáplálás

A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.

Mediterrán karfiolos pirítós

Jelentem, az olasz „outfit” is nagyon jól áll karfiolnak. Olajbogyóval, pecorino sajttal, citrommal, fenyőmaggal és egy lelehetnyi chilivel megbolondítva egészséges és gyors, de csöppet sem unalmas kenyér vacsorát varázsolhatunk belőle.

Kesudiós karfiolkrémleves

A leves lelkét a szezámmagtól és kesudiótól domináns diós íz adja, amit jó sok citrusos ízzel frissítettem fel. A pirult karfiollevelek pedig nemcsak ropogós feltétként szolgálnak, hanem megkoronázzák az egészet. Egy kanál, és máris egy tel-avivi étteremben érzed magad!