Blog

Gasztro kalandozások Krétán és azon túl

Hagyma, csípős mehet? Na, ez az a mondat amit egy görögországi gyros büfé előtt soha nem fogsz hallani. No, de mit tartogat még ez az ország a gyroson túl? Nagyon sokat! Sorolom!

Kezdem egy vallomással. Nem gondoltam, hogy Kréta gasztronómiai szempontból ilyen mély benyomást fog tenni rám. Nem túlzás, de tényleg isteni finomakat ettünk. Amióta gyerekekkel utazunk, azóta is járunk étterembe az utazásokon, de nem minden nap, beiktatunk az apartmanban főzős napokat is. Mi történt Krétán? Az utolsó napon csak azért főztük meg indulás előtt a paradicsomos tésztát, hogy ne hagyjuk már ott. 😊Minden nap ettünk étteremben vagy valami szuper utcai street foodos helyen és nem túlzás, istenieket. Gyengéink a friss tengeri herkentyűk, na azokkal nem spóroltunk, jól feltöltöttük a polip, tintahal raktárainkat. Ha tengerparton vagyunk ezekkel nem tudunk betelni. Mit érdemes még kóstolni, ha Görögországig utazott az ember? Összegyűjtöttem a mi kedvenceinket Krétáról és Athénból. A kedvencekhez pedig már recept is készült jó gyorsan, amíg nem fakulnak meg az élmények.

Dakos

Ami az olaszoknak a bruschetta a krétaiaknak a dakos.  Az az előétel, amit minden étlapon megtalálunk. Kihagyhatatlan! Érett paradicsom, lágy sajt és sok-sok olívaolaj tökéletes hármasa. Alapja egy nagyon kemény kétszersült, amit jó bőven meglocsolnak olívaolajjal, megpakolják darabolt, zúzott paradicsommal, megszórják oreganóval és végül jó sok mizithra sajttal (helyi sós fehér, feta szerű sajt, de attól lágyabb). Próbáld ki bárhol, ahol szembe jön az étlapon! Mi több helyen is teszteltük és mindenhol nagyon finomat ettünk.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Taverna Violakis 1967, Damnoni, Kréta

Skafian pie (vékony sajttal töltött pita)

Skafia hegyi faluból származó vékony pita, amit mizithra sajttal töltenek meg és serpenyőben sütnek amíg aranybarna lesz. Még melegen egy jó nagy adag mézzel ér meglocsolni. A meleg folyós méz és saj, édes és sós ízek zseniális összjátéka. Mi pont Skafia régióban egy kis helyi kifőzdében teszteltük. Rita, aki egyben felszolgálunk és szakácsunk is volt jól levett a lábamról ezzel az étellel.

Recept: Sfakian pita, fetával töltött krétai lepény

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Platia Cafe Taverna Greek Cuisina, Askifou, Kréta

Kaltsounia (Töltött sajtos piték)

Leginkább empanadára hasonlító kis töltött batyuk, amit mizithra sajttal töltenek meg és olajban sütnek ki ropogósra. Sós változatot zöldfűszerekkel ízesítik, az édes verziót  pedig mézzel locsolják meg.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Taverna Giannousakis, Margarites, Kréta

Shrimp saganaki

Klasszikus görög étel. Egyszerű, de zseniális étek, tele ízekkel. Minden van benne, ami egy jó mediterrán ételhez kell: olívaolaj, fokhagyma, paradicsom. Ezekből már csak jó sülhet ki, hát még ha adunk hozzá egy adag garnélarákot és feta sajtot. Sok-sok garnélarák, amit egy fűszeres paradicsomos martásban főznek meg végül egy jó nagy adag fetával, zöldfűszerekkel, olajbogyóval is megszórják.

Recept: Saganaki, görög paradicsomos-fetás garnélarák

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Opos Palia, Athén

Bárány kleftiko

Egy klasszikus görög étel. A bárány húst egy éjszakán át marinálják és utána paradicsommal, paprikával és krumplival együtt lefedve, lassan összesütik, amíg  vajpuha nem lesz.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • FINIKAS Taverna, Réthimno, Kréta

Bougatsa

Görög grízes rétes. Ebben a szuper finom, kívül roppanós tipikus reggeli péksüteményben bizony vaníliás grízes krém van és Görögországban nagy eséllyel belefutunk ebbe a csodába. Ropogós réteslapok között egy finom, lágy, mézes-grízes töltelék. Reggelire isteni, de délutáni kávé mellé is pont olyan jól passzol.

Recept: Bougatsa, a görög grízes rétes

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Takis Bakery, Athén

Fava

Görög sárgaborsó kence. Sárgaborsó, olívaolaj, hagyma és citrom. Utóbbi minél több nekem annál finomabb. Lássuk be, a sárgaborsó itthon nem a legkedveltebb csemege, még a hüvelyesek között is eléggé parkolópályán van itthon. Görögországban viszont néhány teljesen egyszerű hozzávalóval úgy feldobják, hogy nem hiányozhat az éttermek étlapjáról és a boltok polcairól sem. A kellemesen citromos, kicsit borsos kencéből több dobozzal is megettünk pár nap alatt.

Recept: Fava, a görög sárgaborsókrém

Hol ettük a legfinomabbat?

  • kóstoltuk több étteremben is előételnek, de a legfinomabbat szupermarketben vettük.

Mizithra sajt

Tehén vagy kecsketejből vagy a kettő keverékéből készült lágy sós, morzsolható sajt, hasonló az olaszok ricotta sajtjához, de íze a fetához is hasonló. Krétán feta helyett leginkább ezzel a sajttal találkoztunk, ezzel töltenek meg pitákat, lepényeket, péksüteményeket.

Saganaki sajt

Kemény zsíros sajt, amit olajban sütnek ki. A görög “rántott” sajt, de annál sokkal finomabb. Mi egy szezámos bundában kisütött verziót kóstoltunk mellé édes, gyümölcsös szósz érkezett, szuper finom volt.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Plaka Matala, Matala, Kréta

Kataifi

Jellegzetes mézben tocsogó, de mégis ropogós tésztájú görög édesség. A sült cérnametéltre emlékeztető, belül dióval vagy pisztáciával töltött szaftos édesség. Kihagyhatatlan.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Plaka Matala, Matala, Kréta

Muszaka

Klasszikus görög étel, amit mindenki ismer és talán kóstolt is a gyros mellett. Hússal összesütött rakott padlizsánt nemcsak a görög, hanem a közel-keleti konyhából is ismerhetjük. Rengeteg darált hús, padlizsán, krumpli besamel mártással összesütve.

Hol ettük a legfinomabbat?

  • FINIKAS Taverna, Réthimno, Kréta

Gyros és souvlaki

A végére hagytam azt a klasszikust, amit mindenki ismer és meg merem kockáztatni, hogy szeret is. Igaz itthon még mindig elég kevés helyen találkozhatunk az igazi görög változattal, ami: pita, tzatziki, sok-sok hús, sültkrumpli és néhány szelet paradicsom, hagyma. Mindegy, hogy összecsavarva vagy tálon kéred a végeredmény isteni.

A souvlaki sem sokban különbözik a gyrostól, annyi, hogy itt a husi darabokat nyársra húzzák és úgy sütik meg a grillen. A körítés lényegében ugyanaz hozzá, zöldségek, tzatziki, krumpli és pita.

Recept: Nyári esték – III. rész, görög gyros

Hol ettük a legfinomabbat?

  • Enteka grill étterem, Athén (gyros és souvlaki)
  • Street Project TILIXTO, Iraklion, Kréta (gyros)

Görög joghurt

Ha szereted a görög joghurtot itthon, akkor kint Görögországban imádni fogod és legszívesebben egy bőröndöt telepakolnál, hogy itthon is legyen ebből. Sűrű, krémes, elképesztően gazdag íze van. Leginkább olyan, mint amikor itthon lecsepegteted a joghurtot labnehnek.

Olívaolaj

Krétán 170 millió olajfa van és a görög olívaolaj termelés nagy részét a sziget adja. Ha csak kicsit is érdekel, akkor menj el egy kóstolóra és ízlelj igazi finomságokat. Egy jó olívaolaj, nemcsak gasztronómia élvezet, hanem az egészségre is pozitívan hat.

Az éttermeket mind megtaláljátok a gasztro térképen bejelölve. Mentsd el, ha épp Krétára vagy Athénba tervezel utazni!