
Fava, a görök sárgaborsókrém (Utazásunk ízei – Görögország)
Leírás
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók:
Elkészítés
-
A sárgaborsót minimum 4 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk, így sokkal gyorsabban fog megfőni. Az áztatóvizet leöntjük, átmossuk.
-
A hagymát és fokhagymát finomra és 2 evőkanál olívaolajon közepes lángon megdinszteljük. A leszűrt sárgaborsót a hagymákra öntjük és felöntjük, kb. egy ujjnyival több vízzel, mint, ami éppen ellepi. Beledobjuk a babérlevelet is és körülbelül egy órán át főzzük, addig amíg a borsó megpuhul. A borsó a folyadék jelentős részét főzés során magába szívja, ami marad rajta, azzal együtt lehet pürésíteni. Ha túl sok maradna, akkor a borsót szűrjük le és a levet csak fokozatosan adagoljuk majd a turmixolás során.
-
A babérlevelet eltávolítjuk és a főtt borsót aprítógépbe öntjük és hozzáöntünk kb. 50 ml olívaolajat és a citromlevet is. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá a főzőléből is. A krémes sárgaborsót a reszelt citrom héjával, sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük.
-
Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de pakolhatunk a tetejére aprított lilahagymát, kapribogyót, olajbogyót, friss zöldfűszert, sült zöldségeket is. Pirított gombával is zseniálisan finom.
Megjegyzések
Tipp:
- ha szép sárga színt szeretnénk neki, akkor adjunk hozzá egy kávéskanálnyi kurkumát
- a kész krémet friss zöldfűszerekkel is tovább fűszerezhetjük