Fava, a görök sárgaborsókrém (Utazásunk ízei – Görögország)

Teljes idő: 1 óra 15 perc Nehézség: Kezdő
Sárgaborsó jöhet? Na, nem az az oviból ismert főzelékre gondolok, amiben megáll a kanál, hanem egy krémes, lágy kenegetősre, amit kedvünk szerint fűszerezhetünk. Lássuk be, a sárgaborsó itthon nem a legkedveltebb csemege, még a hüvelyesek között is eléggé parkolópályán van itthon. Görögországban viszont néhány teljesen egyszerű hozzávalóval úgy feldobják, hogy nem hiányozhat az éttermek étlapjáról és a boltok polcairól sem. Krétai utazásunk alatt már a megérkezésünk estéjén beleszerettünk. Amolyan igazán rutintalan utazókként viselkedtünk, mert nem csomagoltunk elég szendvicset az utazásra és az esti altatás után már korgó gyomorral néztünk egymásra: „sarki szupermarket?” Ott ugrott a kosárba egy remek fava, vagyis sárgaborsó kence, amit utána egyik étteremben sem tudtak lekörözni. A kellemesen citromos, kicsit borsos kencéből több dobozzal is megettünk pár nap alatt, itthon már csak reprodukálni kellett. Jelentem, megvan a keresett ízélmény. Remélem ti is szeretni fogjátok.

Fava, a görök sárgaborsókrém (Utazásunk ízei – Görögország)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 60 perc Teljes idő 1 óra 15 perc

Leírás

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók:

Elkészítés

  1. A sárgaborsót minimum 4 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk, így sokkal gyorsabban fog megfőni. Az áztatóvizet leöntjük, átmossuk.

  2. A hagymát és fokhagymát finomra és 2 evőkanál olívaolajon közepes lángon megdinszteljük. A leszűrt sárgaborsót a hagymákra öntjük és felöntjük, kb. egy ujjnyival több vízzel, mint, ami éppen ellepi. Beledobjuk a babérlevelet is és körülbelül egy órán át főzzük, addig amíg a borsó megpuhul. A borsó a folyadék jelentős részét főzés során magába szívja, ami marad rajta, azzal együtt lehet pürésíteni. Ha túl sok maradna, akkor a borsót szűrjük le és a levet csak fokozatosan adagoljuk majd a turmixolás során.

  3. A babérlevelet eltávolítjuk és a főtt borsót aprítógépbe öntjük és hozzáöntünk kb. 50 ml olívaolajat és a citromlevet is. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá a főzőléből is. A krémes sárgaborsót a reszelt citrom héjával, sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük.

  4. Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de pakolhatunk a tetejére aprított lilahagymát, kapribogyót, olajbogyót, friss zöldfűszert, sült zöldségeket is. Pirított gombával is zseniálisan finom.

Megjegyzések

 Tipp:

  • ha szép sárga színt szeretnénk neki, akkor adjunk hozzá egy kávéskanálnyi kurkumát
  • a kész krémet friss zöldfűszerekkel is tovább fűszerezhetjük

Share it on your social network