
Bougatsa, a görög grízes rétes (Utazásunk ízei – Görögország)
Leírás
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4-5 adag):
Elkészítés
-
A tejet egy lábosban közepes lángon felmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a búzadarát és néhány perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat, citromhéjat, vaníliát és tojássárgáját. Hagyjuk langyosra hűlni.
-
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy sütőformát (kb. 20*25-ös méret) kikenünk olvasztott vajjal és egymásra helyezünk 3 réteslapot a formába úgy, hogy a széleit felhajtjuk és közötte mindegyiket megkenjük az olvasztott vajjal. Ráöntjük a krémet, a széleket ráhajtjuk és a tetejét befedjük a maradék 3 réteslappal, mindegyiket megkenve vajjal.
-
Kb. 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk langyosra hűlni és porcukorral megszórva tálaljuk. Szerintem pont langyosan a legfinomabb. Ha marad belőle, másnap is finom, csak érdemes egy kicsit sütőben újra melegíteni.
Megjegyzések
Tipp:
- citrom helyett narancshéjat is használhatunk
- növényi tejjel és margarinnal készítve könnyen tejmentes verziót készíthetünk belőle, ami legalább olyan finom.