Bougatsa, a görög grízes rétes (Utazásunk ízei – Görögország)

Teljes idő: 45 perc Nehézség: Kezdő
„Uh, ez de finom, milyen krém van benne?” Szegeztem a kérdést az athéni apartmanban, ahol a kis családunk épp a reggeli péksüteményeket pusztította lelkesen. A kérdés egy nyitott kérdés maradt. „Azt mondták krém.” No, ezzel nem kerültünk közelebb a megoldáshoz, másnap újra nekifutottunk a tesztelésnek. Záporoztak az ötletek, hogy vajon vanília, alma vagy mi lehet benne, de a gríz, fel sem merült bennem. Ebben a szuper finom, kívül roppanós tipikus reggeli péksüteményben bizony vaníliás grízes krém van és Görögországban nagy eséllyel belefutunk ebbe a csodába. Szereted a vanília pudingot? Nyert ügyed van! Szereted a tejbegrízt! Duplán nyert ügyed van! Ha épp nincs kedved egészen Görögországig utazni érte, akkor készítsd el otthon! Főzz tejbegrízt, turbózd fel kevés vaníliával és citrommal, majd töltsd rétestésztába és süsd össze pár perc alatt! Amilyen egyszerű legalább annyira finom.

Bougatsa, a görög grízes rétes (Utazásunk ízei – Görögország)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 30 perc Teljes idő 45 perc

Leírás

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adag):

Elkészítés

  1. A tejet egy lábosban közepes lángon felmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a búzadarát és néhány perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat, citromhéjat, vaníliát és tojássárgáját. Hagyjuk langyosra hűlni.

  2. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy sütőformát (kb. 20*25-ös méret) kikenünk olvasztott vajjal és egymásra helyezünk 3 réteslapot a formába úgy, hogy a széleit felhajtjuk és közötte mindegyiket megkenjük az olvasztott vajjal. Ráöntjük a krémet, a széleket ráhajtjuk és a tetejét befedjük a maradék 3 réteslappal, mindegyiket megkenve vajjal.

  3. Kb. 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk langyosra hűlni és porcukorral megszórva tálaljuk. Szerintem pont langyosan a legfinomabb. Ha marad belőle, másnap is finom, csak érdemes egy kicsit sütőben újra melegíteni.

Megjegyzések

Tipp:

  • citrom helyett narancshéjat is használhatunk
  • növényi tejjel és margarinnal készítve könnyen tejmentes verziót készíthetünk belőle, ami legalább olyan finom.

Share it on your social network