
Házi téli fagyi – krémesen csokis, vegán finomság
Leírás
Különleges alapanyag: aquafaba (csicseriborsó leve)
Hozzávalók (3-6 darabhoz):
Elkészítés
-
Olvasszuk meg az étcsokit gőz fölött vagy mikróban. Hagyjuk langyosra hűlni (kb. 30 fokos).
-
A csicseri/fehérbab leszűrt főzőlevét egy tálba rakjuk és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A kemény állag elérése kicsivel több ideig tart (kb. 5-7 perc), mint tojás esetében, tehát nem kell kétségbeesni, hogy ebből bizony soha nem lesz hab. Ha már félkemény, hozzáadjuk a cukrot/más édesítőt, vaníliacukrot és beleöntünk kb. negyed kávéskanálnyi ecetet (Ez stabilizálja a habot, jobb lesz a tartása. Én borecetet vagy almaecetet szoktam használni, a lágyabb íze miatt.) és addig verjük, amíg kemény hab lesz belőle.
-
Ha már kb. szobahőmérsékletű a csoki (ha melegebb, akkor a hőtől összeesik a hab) a csokis massza, akkor hozzákeverünk kb. egy evőkanálnyi mennyiséget a habból, ezzel fellazítjuk a csokit, majd néhány gyors mozdulattal a többi habot is belekeverjük – vigyázva, hogy ne “keverjük túl”, mert ez is összeesik akárcsak a tojásfehérje. A kakaóport kisebb adagokban beleszitáljuk és elkeverjük. Tölcsérekbe kanalazzuk és fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Megjegyzések
Tipp:
- Nemcsak a csicseriborsó, hanem a fehérbab levét is ugyanúgy használhatjuk.
- A kakaópor felszív egy kis nedvességet, ettől lesz szilárdabb a töltelék, mint egy csokimousse esetében. Praktikus a végén beleszitálni a teljes keverékbe, mert ha a csokiba keverjük bele, akkor nagyon könnyen össze tudja rántani a csokis krémet.
- Ha gluténmentes tölcsért választunk, akkor GM a desszert.