Házi téli fagyi – krémesen csokis, vegán finomság

Teljes idő: 1 óra 15 perc Nehézség: Kezdő
Néha a legváratlanabb pillanatokban jön az ihlet, például meseolvasás közben. Ha nincs Vadadi Adrienn Kicsimackó karácsonya meséjében téli fagyi, akkor ez a recept sem lenne. De szerencsére van, mert bizony Kicsimackó télen is fagyit akar enni, de ha a fagyi hideg, hát akkor legyen meleg fagyi. Egy jó cukrászdás bácsi pedig mindent megold pont, mint anya. Ha már elmeséled, hogy milyen volt gyerekkorodban a téli fagyi akkor már nincs más választásod, mint téli fagyit csinálni. Kihívás elfogadva! Kinek van meg gyerekkorából? Igen-igen, tudom, hogy most is kapható, de már meg sem merem kóstolni. Régen is inkább az „utálom tábort” erősítettem. Szóval nem tudom milyen lehet most, de a kb. húsz elemű összetevő lista a margarinnal az élen és a végén kullogó kakaóporral, nem túl kecsegtető. Mi kell az én verziómhoz? Sok-sok csoki, kakaópor és egy kicsi trükk: a csicseriborsó felvert leve. Gyerekkorod ikonikus tölcséres csokikrémje – házilag, vegán verzióban! Mit szólsz hozzá?

Házi téli fagyi – krémesen csokis, vegán finomság

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Pihentetési idő 60 perc Teljes idő 1 óra 15 perc

Leírás

Különleges alapanyag: aquafaba (csicseriborsó leve)

Hozzávalók (3-6 darabhoz):

Elkészítés

  1. Olvasszuk meg az étcsokit gőz fölött vagy mikróban. Hagyjuk langyosra hűlni (kb. 30 fokos).

  2. A csicseri/fehérbab leszűrt főzőlevét egy tálba rakjuk és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A kemény állag elérése kicsivel több ideig tart (kb. 5-7 perc), mint tojás esetében, tehát nem kell kétségbeesni, hogy ebből bizony soha nem lesz hab. Ha már félkemény, hozzáadjuk a cukrot/más édesítőt, vaníliacukrot és beleöntünk kb. negyed kávéskanálnyi ecetet (Ez stabilizálja a habot, jobb lesz a tartása. Én borecetet vagy almaecetet szoktam használni, a lágyabb íze miatt.) és addig verjük, amíg kemény hab lesz belőle.

  3. Ha már kb. szobahőmérsékletű a csoki (ha melegebb, akkor a hőtől összeesik a hab) a csokis massza, akkor hozzákeverünk kb. egy evőkanálnyi mennyiséget a habból, ezzel fellazítjuk a csokit, majd néhány gyors mozdulattal a többi habot is belekeverjük – vigyázva, hogy ne “keverjük túl”, mert ez is összeesik akárcsak a tojásfehérje. A kakaóport kisebb adagokban beleszitáljuk és elkeverjük. Tölcsérekbe kanalazzuk és fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Megjegyzések

Tipp:

  • Nemcsak a csicseriborsó, hanem a fehérbab levét is ugyanúgy használhatjuk.
  • A kakaópor felszív egy kis nedvességet, ettől lesz szilárdabb a töltelék, mint egy csokimousse esetében. Praktikus a végén beleszitálni a teljes keverékbe, mert ha a csokiba keverjük bele, akkor nagyon könnyen össze tudja rántani a csokis krémet.
  • Ha gluténmentes tölcsért választunk, akkor GM a desszert.

Share it on your social network