
Thai banános palacsinta – roti
Hozzávalók (6-8 db-hoz):
Elkészítés
-
Egy nagy tálban összekeverjük a sót, cukrot és a vizet, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a tojást, simára keverjük. Egy másik tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz, és összegyúrjuk össze, amíg a tészta összeáll. A tésztát lefedjük és minimum 30-60 percig pihentetjük.
-
Pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adunk hozzá egy kevés lisztet. 6-8 egyenlő részre osztjuk (22 cm átmérőjű palacsintasütőbe 65-70 g tészta egy adag), formázzunk belőlük golyókat.
-
Egy enyhén olajozott vagy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztagolyókat vékonyra, szinte áttetszőre. A tölteléknek szánt gyümölcsöket vékonyan felszeleteljük.
-
Egy serpenyőt felmelegítünk, vékonyan megkenjük olajjal és óvatosan beleemeljük a tésztát. A kinyújtott tészta közepére pakoljuk a banán szeleteket, majd ráhajtjuk a tészta széleit, úgy, hogy négyzetet kapjunk. A roti mindkét oldalát aranybarnára sütjük, amikor már majdnem kész dobjunk alá egy pici vajat, szépen beleolvad és még finomabb lesz.
-
A kész rotit megkenjük olavasztott csokival/mogyorókrémmel és kisebb darabokra vágjuk.
Megjegyzések
Tipp:
- Próbáld ki a klasszikus thai verziót sűrített tejjel meglocsolva
- Ha maradna másnapra (bár ritkán fordul elő), serpenyőben vagy sütőben kicsit visszapirítva újra ropogós lesz.