Thai banános palacsinta – roti

Teljes idő: 1 óra 10 perc Nehézség: Kezdő
Melyik gyerek ne szeretné a palacsintát? Melyik felnőtt ne szeretné? Főleg, ha ez a palacsinta, kívül roppanós, belül lágy meleg gyümölcs, a tetején pedig olvadt csoki vagy mogyorókrém van. Na, ugye? Mondtam, hogy ennek nem lehet ellenállni! Nem is akartunk, az első kóstolás után, minden piacozás alkalmával előkerült a bűvös mondat: „Kérek banános rotit!” Először Chiang Mai egyik piacán kóstoltuk meg – és onnantól nem volt megállás. Ahogy a ropogósra sült tésztában megolvadt a banán és a csoki, a teljes család rögtön beleszeretett. A kisebb gyerkőccel árgus szemekkel figyeltük, hogy készül a thai csoda palacsinta: tésztanyújtás, gyümölcsök hajtogatás, sercegő serpenyő – aztán várakozás és várakozás, amíg ehetőre hűl. Ez a varázslat szerencsére itthon is reprodukálható. Bonyolultnak tűnik? Hidd el, nem az! Csak egy kis gyúrás és nyújtás választja el a klasszikus palacsintát ettől az egzotikus, igazi luxus élményt nyújtó finomságtól. A roti kívül roppanós, belül lágy és édes – a meleg banán és a tetején olvadó csoki olyan párosítás, amit nehéz megunni. Most pedig hoztam hozzá egy otthon is könnyen elkészíthető receptet. Próbáld ki – szerintem nálatok is családi kedvenc lesz!

Thai banános palacsinta – roti

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 40 perc Pihentetési idő 30 perc Teljes idő 1 óra 10 perc

Hozzávalók (6-8 db-hoz):

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a sót, cukrot és a vizet, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a tojást, simára keverjük. Egy másik tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz, és összegyúrjuk össze, amíg a tészta összeáll. A tésztát lefedjük és minimum 30-60 percig pihentetjük.

  2. Pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adunk hozzá egy kevés lisztet. 6-8 egyenlő részre osztjuk (22 cm átmérőjű palacsintasütőbe 65-70 g tészta egy adag), formázzunk belőlük golyókat.

  3. Egy enyhén olajozott vagy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztagolyókat vékonyra, szinte áttetszőre. A tölteléknek szánt gyümölcsöket vékonyan felszeleteljük.

  4. Egy serpenyőt felmelegítünk, vékonyan megkenjük olajjal és óvatosan beleemeljük a tésztát.  A kinyújtott tészta közepére pakoljuk a banán szeleteket, majd ráhajtjuk a tészta széleit, úgy, hogy négyzetet kapjunk. A roti mindkét oldalát aranybarnára sütjük, amikor már majdnem kész dobjunk alá egy pici vajat, szépen beleolvad és még finomabb lesz.

  5. A kész rotit megkenjük olavasztott csokival/mogyorókrémmel és kisebb darabokra vágjuk.

Megjegyzések

Tipp:

  • Próbáld ki a klasszikus thai verziót sűrített tejjel meglocsolva
  • Ha maradna másnapra (bár ritkán fordul elő), serpenyőben vagy sütőben kicsit visszapirítva újra ropogós lesz.

Share it on your social network