
Sfakian pita, fetával töltött krétai lepény (Utazásunk ízei – Görögország)
Leírás
Különleges alapanyag: nincs
Recept videó elérhető az Instagram és Facebook oldalakon.
Hozzávalók (3-4 adaghoz):
Elkészítés
-
A lisztet, sót, vizet és olívaolajat összegyúrjuk, letakarva minimum 30 percig pihentetjük. A fetát villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot (ha használunk). Ha még krémesebb állagot szeretnénk, akkor a joghurttal együtt aprítóban dolgozzuk össze.
-
A tésztát 6 részre osztjuk, egyenként vékony kör alakúra nyújtjuk. Ha szükséges enyhén lisztezzük a nyújtófelületet, de az olívaolaj miatt egy nem ragadós, ruganyos tésztát kell kapnunk. A közepére egy adag tölteléket teszünk, a tészta széleit felhajtjuk, összecsípjük, majd óvatosan újra laposra nyújtjuk. De a szerintem még egyszerűbb verzió. Egy kinyújtott tésztára egyenletesen szétterítjük a fetás tölteléket ráhelyezünk még egy kinyújtott tésztát, a szélét kicsit összenyomjuk és kicsit tovább nyújtjuk, hogy a sajt kicsit belenyomódjon a tésztába.
-
Egy serpenyőt szárazan felhevítünk és közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük (kb. 2-3 perc oldalanként). Pont ugyanúgy, mint bármilyen más lepény, ez is elkezd felfúvódni, ha készre sült. Ha szeretnénk kevés olívaolajjal is kenhetjük a serpenyőt.
-
Melegen, sok mézzel meglocsolva tálaljuk.
Megjegyzések
Tipp:
- a mizithra sajtot feta sajt és nagyon kevés joghurt (hogy ne legyen annyira száraz) keverékével helyettesítettem
- ha van otthon ricotta, akkor feta és ricotta keverékét is használhatjuk, úgy egy kevésbé sós változatot fogunk kapni, ami ízében közelebb áll a mizithra sajthoz.
- evés közben jön meg az étvágy, kecskesajttal is ér kipróbálni, azzal is szuper ízélményt fog adni