Sfakian pita, fetával töltött krétai lepény (Utazásunk ízei – Görögország)

Teljes idő: 1 óra Nehézség: Kezdő
Krétai kalandozásunk során szerettünk volna egy kis hegyi faluban egy nagyon kis helyi étkezdébe tévedtünk be. Jó-jó, igazából tudatosan mentünk pont abba a városba, mert kinéztünk egy kicsi, amolyan „nagymama főz a konyhában” helyet. No, az zárva volt, de találtunk egy másikat, ahol nem kevésbé autentikus élményben volt részünk. Rita, aki egyben pincérünk és szakácsunk is volt, szuper helyi finomságokkal vett le minket a lábunkról. Az egyik a sfakian pita volt, ami egy hagyományos krétai lepény. Vékony tésztából és helyi sajtból (általában mizithra) készül, majd mézzel tálalják. Könnyű, ropogós és édes-sós ízharmóniát ad. Frissen, melegen érkezett, jól meglocsoltuk mézzel és azonnal mosolyra húzódott a szám. Ez valami mennyei. Tipikus példa, hogy teljesen hétköznapi hozzávalókból is igazán különleges ételt lehet készíteni. Próbáljátok ki!

Sfakian pita, fetával töltött krétai lepény (Utazásunk ízei – Görögország)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 30 perc Pihentetési idő 30 perc Teljes idő 1 óra

Leírás

Különleges alapanyag: nincs

Recept videó elérhető az Instagram és Facebook oldalakon.

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

Elkészítés

  1. A lisztet, sót, vizet és olívaolajat összegyúrjuk, letakarva minimum 30 percig pihentetjük. A fetát villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot (ha használunk). Ha még krémesebb állagot szeretnénk, akkor a joghurttal együtt aprítóban dolgozzuk össze.

  2. A tésztát 6 részre osztjuk, egyenként vékony kör alakúra nyújtjuk. Ha szükséges enyhén lisztezzük a nyújtófelületet, de az olívaolaj miatt egy nem ragadós, ruganyos tésztát kell kapnunk. A közepére egy adag tölteléket teszünk, a tészta széleit felhajtjuk, összecsípjük, majd óvatosan újra laposra nyújtjuk. De a szerintem még egyszerűbb verzió. Egy kinyújtott tésztára egyenletesen szétterítjük a fetás tölteléket ráhelyezünk még egy kinyújtott tésztát, a szélét kicsit összenyomjuk és kicsit tovább nyújtjuk, hogy a sajt kicsit belenyomódjon a tésztába.

  3. Egy serpenyőt szárazan felhevítünk és közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük (kb. 2-3 perc oldalanként). Pont ugyanúgy, mint bármilyen más lepény, ez is elkezd felfúvódni, ha készre sült. Ha szeretnénk kevés olívaolajjal is kenhetjük a serpenyőt.

  4. Melegen, sok mézzel meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzések

Tipp:

  • a mizithra sajtot feta sajt és nagyon kevés joghurt (hogy ne legyen annyira száraz) keverékével helyettesítettem
  • ha van otthon ricotta, akkor feta és ricotta keverékét is használhatjuk, úgy egy kevésbé sós változatot fogunk kapni, ami ízében közelebb áll a mizithra sajthoz.
  • evés közben jön meg az étvágy, kecskesajttal is ér kipróbálni, azzal is szuper ízélményt fog adni
Kategória

Share it on your social network