Saganaki, görög paradicsomos-fetás garnélarák (Utazásunk ízei – Görögország)

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Ez az az étel, ami nekem egybeforrt Athénnal. Utolsó esti vacsoránkon kóstoltuk egy nagyon hangulatos, igazán helyi kis étteremben az Akropolisz Múzeum melletti kis utcában. Képzelj el egy nagy teraszos papírterítős éttermet, ahol péntek este szinte minden asztal foglalt: fel-alá rohangáló pincérek, zene, jó nagy alapzaj, amolyan igazi mediterrán káosz uralkodik. Két fáradt gyerekkel érkeztünk, jó gyorsan választottunk. Tintahal a gyerekek kedvéért és valami különlegesebb a szülőknek. Google-ben azt írják, hogy finom a „shrimp saganaki”, no a rákot szeretjük kóstoljuk meg. Már, amikor lerakták az asztalra tudtam, hogy szerelem lesz és az első falat után már tudtam, hogy ezt az ízt haza kell hoznom. Kellemesen fűszeres paradicsomszósz, roppanós paprika, sok-sok garnélarák, olvadt fetával a tetején. Valami mennyei finom volt. Friss ropogós kenyérrel még a tányért is tisztára töröltük 😊Zseniális ízek, amik egy kis görög napsütést is varázsolnak az asztalra néhány nagyon alap hozzávalóból.

Saganaki, görög paradicsomos-fetás garnélarák (Utazásunk ízei – Görögország)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 30 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

Elkészítés

  1. A garnélát meleg vízben kiolvasztjuk (ha fagyasztottat használunk), majd megszárítjuk papírtörlővel és félretesszük.

  2. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát, 1-2 percig pároljuk, épp csak addig, hogy kicsit veszítsen a nagyon nyers roppanósságából. Beleöntjük a paradicsom konzervet és a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a csillagánizst, oregánót és néhány tekerésnyi fekete borsot és chilit, ha szeretjük kicsit pikánsabban. Közepes lángon 10-15 percig főzzük.

  3. Beletesszük a rákot a szószba, és 3-5 percig főzzük benne, amíg szép rózsaszínűvé válnak. A tetejét megszórjuk fetával, beledobjuk a kimagozott, darabolt olajbogyókat és lefedve tovább rotyogtatjuk még 2-3 percig, hogy a sajt kissé megolvadjon.

  4. Megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pita, friss ropogós bagett, pirítós bármi passzol hozzá, amivel jól lehet tunkolni a fűszeres paradicsomos szószt.

Kulcsszavak: görög, garnélarák, feta,

Share it on your social network