
Saganaki, görög paradicsomos-fetás garnélarák (Utazásunk ízei – Görögország)
Leírás
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
Elkészítés
-
A garnélát meleg vízben kiolvasztjuk (ha fagyasztottat használunk), majd megszárítjuk papírtörlővel és félretesszük.
-
Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát, 1-2 percig pároljuk, épp csak addig, hogy kicsit veszítsen a nagyon nyers roppanósságából. Beleöntjük a paradicsom konzervet és a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a csillagánizst, oregánót és néhány tekerésnyi fekete borsot és chilit, ha szeretjük kicsit pikánsabban. Közepes lángon 10-15 percig főzzük.
-
Beletesszük a rákot a szószba, és 3-5 percig főzzük benne, amíg szép rózsaszínűvé válnak. A tetejét megszórjuk fetával, beledobjuk a kimagozott, darabolt olajbogyókat és lefedve tovább rotyogtatjuk még 2-3 percig, hogy a sajt kissé megolvadjon.
-
Megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pita, friss ropogós bagett, pirítós bármi passzol hozzá, amivel jól lehet tunkolni a fűszeres paradicsomos szószt.