
Thai kesus csirke
Leírás
Különleges alapanyag: thai chilipaszta (Spájz rovatban részletesen)
Hozzávalók (2 adaghoz):
Elkészítés
-
A hagymát félbe vágjuk és hosszában vékonyabb csíkokra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. A zöldhagyma fehér részét félbe vágjuk, a szárát kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. A chilit kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A csirkét kb. 3 cm nagyságú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
-
Egy serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a chilit. Hagyjuk illatozni, majd kivesszük az olajból, félrerakjuk. Az olajba rakjuk a hagymát, zöldhagyma fehér részét, kb. 1 perc után mehet hozzá a csirke. További kb. 3 percig pirítjuk együtt, hozzáadjuk a fokhagymát és a szószt. Fontos, hogy a szószt ne a csirkére, hanem a serpenyőbe öntsük, így szépen elkezd karamellizálódni. Pirítjuk, amíg a csirke már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát.
-
Amikor a csirke már kész, hozzáadjuk a chili jamet, ha szükséges kevés cukorral, csipet fehér borssal ízesítjük. A hőfokot nagyon alacsonyra állítjuk, hozzákeverjük a újhagyma zöld szárát és a kesudiót. Összeforgatjuk és levesszük a tűzről.
-
Tálaláskor megszórhatjuk még hagymaszárral, ízlés szerint chilivel. Jázmin rizzsel kínálva tökéletes fogás.
Megjegyzések
Tipp:
- Készítheted csak halszósszal vagy csak szójaszósszal is. Nagyon sok fajta ízvilágot próbáltam kint és itthon is kísérleteztem vele. Nekem a szójaszósz és osztrigaszósz kombináció az, ami legjobban visszahozza a thaiföldi ízélményt, de mindegyik nagyon finom.