Thai kesus csirke

Teljes idő: 25 perc Nehézség: Kezdő
Pont az első thaiföldi napunkon szerettem bele. Fáradtan, hatórás jetlaggel küzdve estünk be egy szimpatikus kis utcai étkezdébe, alig pár lépésre a szállásunktól. Két klasszikus fogást rendeltünk: pad thait és kesudiós csirkét. A pad thai finom volt, de nem hagyott mély nyomot. A kesus csirke viszont… az egy másik liga volt. Az első falatnál megérkezett a wow-élmény – annyira, hogy másnap is ugyanazt kértem. Ez az étel végigkísérte az utazást, újra és újra visszatért, mégis az első esti bangkoki kifőzde ízét egyik sem tudta felülmúlni. Itthon is ezt az emléket próbáltam újra előcsalogatni. Hosszú kísérletezés után végül a szójaszósz, osztrigaszósz és thai chili jam hármasa hozta vissza leginkább azt az ízt. Ha nincs minden otthon, ne aggódj – csak halszósszal is nagyon finom. Próbáld ki így is, úgy is, és nézd meg, Neked melyik változat ízlik jobban! Ez egy egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, mégis meglepően komplex és kerek ízvilággal. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb thai fogás.
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 25 perc Teljes idő 25 perc

Leírás

Különleges alapanyag: thai chilipaszta (Spájz rovatban részletesen)

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A hagymát félbe vágjuk és hosszában vékonyabb csíkokra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. A zöldhagyma fehér részét félbe vágjuk, a szárát kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. A chilit kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A csirkét kb. 3 cm nagyságú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

  2. Egy serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a chilit. Hagyjuk illatozni, majd kivesszük az olajból, félrerakjuk. Az olajba rakjuk a hagymát, zöldhagyma fehér részét, kb. 1 perc után mehet hozzá a csirke. További kb. 3 percig pirítjuk együtt, hozzáadjuk a fokhagymát és a szószt. Fontos, hogy a szószt ne a csirkére, hanem a serpenyőbe öntsük, így szépen elkezd karamellizálódni. Pirítjuk, amíg a csirke már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát.

  3. Amikor a csirke már kész, hozzáadjuk a chili jamet, ha szükséges kevés cukorral, csipet fehér borssal ízesítjük. A hőfokot nagyon alacsonyra állítjuk, hozzákeverjük a újhagyma zöld szárát és a kesudiót. Összeforgatjuk és levesszük a tűzről.

  4. Tálaláskor megszórhatjuk még hagymaszárral, ízlés szerint chilivel. Jázmin rizzsel kínálva tökéletes fogás.

Megjegyzések

Tipp:

  • Készítheted csak halszósszal vagy csak szójaszósszal is. Nagyon sok fajta ízvilágot próbáltam kint és itthon is kísérleteztem vele. Nekem a szójaszósz és osztrigaszósz kombináció az, ami legjobban visszahozza a thaiföldi ízélményt, de mindegyik nagyon finom.

Share it on your social network