Kesudiós karfiolkrémleves

Teljes idő: 55 perc Nehézség: Kezdő
Sok-sok éve, még 2013-ban az első európán kívüli utunk Ábellel Izraelbe, Tel-Avivba vezetett. Valahol itt is kezdődött a gasztronómia iránti rajongásom, itt futottam bele először az itthon megszokottól teljesen eltérő ízvilágba. Nem felejtem el, ahogy sorban álltunk egy szuper halas étterem előtt és amikor végre már a vacsorát falatoztuk valahol félúton a mennyekben éreztem magam. Micsoda kirobbanó ízek. Persze mindez a meleg, nyári tel-avivi éjszaka nélkül lehet egészen más élmény lett volna, de így…velem maradt. Pont úgy, mint az közel-keleti, izraeli konyha is. Az elmúlt években az egyik kedvencem lett. Egyszerű alapanyagok, frappáns fűszer megoldások és egy olyan zseniális találmány, mint a tahini, amivel nem csak hummuszt készíthetünk, hanem remekül passzol a karfiolhoz is. Mondjuk egy krémlevesbe, mint itt. A leves lelkét a szezámmagtól és kesudiótól domináns diós íz adja, amit jó sok citrusos ízzel frissítettem fel. A pirult karfiollevelek pedig nemcsak ropogós feltétként szolgálnak, hanem megkoronázzák az egészet. Egy kanál, és máris egy tel-avivi étteremben érzed magad!

Kesudiós karfiolkrémleves

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 40 perc Teljes idő 55 perc

Leírás

Különleges alapanyag: tahini (lásd Spájz)

Hozzávalók (5-6 adaghoz):

Hozzávalók a feltéthez

Elkészítés

  1. A kesudiót meleg vízben beáztatjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük, a karfiol leveleiről levágjuk a nagyon fás részeket (ha szép friss!). 5 evőkanál olívaolajat elkeverünk sóval és kevés frissen őrölt borssal és bedörzsöljük vele a karfiolt és a leveleket. A karfiol leveleit kb. 15 percig sütjük, amíg szépen megpirul és ropogós lesz. Azt kivesszük és a karfiolt további Kb. 15 percig sütjük, amíg kezd egy pici színt kapni és már majdnem puha.

  2. A sült karfiol leveleket meglocsoljuk 1 evőkanálnyi szezámolajjal és tálalásig félretesszük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot, félretesszük.

  3. Egy lábasban felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és megdinszteljük rajta az aprított hagymákat. Hozzáadjuk a sült karfiolt és a leszűrt kesudiót. Felöntjük az alaplével csipet fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük. Kb. 10 percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Ha elkészült botmixerrel krémesítjük. Reszelt citromhéjjal és citromlével és tahinivel ízesítjük.

  4. Tálaláskor a leves tetejére pakolunk a ropogós karfiol levekből, meghintjük pirított szezámmaggal és locsolhatunk rá kevés extra chilis szezámolajat, ha pikánsabban szeretnénk.

Share it on your social network