
Kesudiós karfiolkrémleves
Leírás
Különleges alapanyag: tahini (lásd Spájz)
Hozzávalók (5-6 adaghoz):
Hozzávalók a feltéthez
Elkészítés
-
A kesudiót meleg vízben beáztatjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük, a karfiol leveleiről levágjuk a nagyon fás részeket (ha szép friss!). 5 evőkanál olívaolajat elkeverünk sóval és kevés frissen őrölt borssal és bedörzsöljük vele a karfiolt és a leveleket. A karfiol leveleit kb. 15 percig sütjük, amíg szépen megpirul és ropogós lesz. Azt kivesszük és a karfiolt további Kb. 15 percig sütjük, amíg kezd egy pici színt kapni és már majdnem puha.
-
A sült karfiol leveleket meglocsoljuk 1 evőkanálnyi szezámolajjal és tálalásig félretesszük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot, félretesszük.
-
Egy lábasban felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és megdinszteljük rajta az aprított hagymákat. Hozzáadjuk a sült karfiolt és a leszűrt kesudiót. Felöntjük az alaplével csipet fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük. Kb. 10 percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Ha elkészült botmixerrel krémesítjük. Reszelt citromhéjjal és citromlével és tahinivel ízesítjük.
-
Tálaláskor a leves tetejére pakolunk a ropogós karfiol levekből, meghintjük pirított szezámmaggal és locsolhatunk rá kevés extra chilis szezámolajat, ha pikánsabban szeretnénk.