Thai “papaya” saláta, hazai alapanyagokkal (som tum újragondolva)

Teljes idő: 15 perc Nehézség: Kezdő
Mit ettem Thaiföldön a legtöbbet? Pad thait… és ezt a csodafinom salátát. Igazi ízbomba, amit nem lehet megunni. Enném én itthon is, de hogy? Zöld papaya a szombati piacon? Nincs. Mi van helyette? Főzőtök! Íze pont olyan jellegtelen, mint a zöld papayáé – kb. semmi –, és még alakra is stimmel. Tegyünk vele egy próbát! Ha kóstoltál már thai papaya salátát, azt fogod mondani: megszólalásig hasonlít. Ha nem? Akkor nincs más dolgod, mint élvezni az ízeket. Összehasonlítani sem kell. Ez a klasszikus thai papaya saláta, a som tum hazai újragondolása. Zöld papaya helyett zsenge főzőtök, az eredeti ízvilágot pedig a halszósz-lime-tamarind hármasa teszi ellenállhatatlanná.

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Teljes idő 15 perc

Leírás

Különleges alapanyag: halszósz, tamarind paszta (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)

Izutazó recept, amihez még használhatod:

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A főzőtököt és a répát gyufaszálra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük – én utóbbit csinálom, sokkal gyorsabb. A tököt enyhén megsózzuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd óvatosan kinyomkodjuk a levét. Így ropogósabb marad és nem hígítja el az öntetet.

  2. Mo­zsár­ban (vagy fokhagymanyomóval átnyomjuk a fokhagymát) összetörjük a fokhagymát és a szárított chilit. A chili magjait érdemes eltávolítani, ha nem akarjuk extra csípősre! Hozzáadjuk a barnacukrot, halszószt, lime-levet, és a tamarind pasztát. Jól elkeverjük, míg a cukor felolvad. Dobjuk bele a kinyomott lime gerezdeket is, friss illatos aromát ad hozzá a héj is. A negyedelt koktélparadicsomot is beledobjuk és azzal is összeforgatjuk. Kicsit törjön össze a paradicsom, de ne csináljunk belőle pépet.

  3. A répát, a tököt egy tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és kézzel vagy fakanállal alaposan átnyomkodjuk, forgatjuk, hogy mindenhol bevonja az ízes keverék. Végül keverjük bele a tört mogyorót is.

  4. Tálalás előtt megszórjuk még pirított, durvára tört földimogyoróval, extra chilivel, ha bírjuk a csípőset. Frissen a legfinomabb – igazi ízbomba a tányéron! Kínáljuk grillezett, sült húsok mellé.

Megjegyzések

Tipp:

  • Ha van otthon szárított garnéla egy pár darabot adhatunk az öntethez (nyomjuk össze a többi hozzávalóval), tovább mélyíti az ízt. Nem, nem lesz tőle halas íze!
  • Zöldbabbal tovább gazdagíthatjuk a salátát. A babot megfőzzük úgy hogy még roppanós maradjon és a paradicsommal együtt a szószhoz adjuk.

Share it on your social network