
Thai “papaya” saláta, hazai alapanyagokkal (som tum újragondolva)
Leírás
Különleges alapanyag: halszósz, tamarind paszta (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)
Izutazó recept, amihez még használhatod:
- tamarind paszta: pad thai
- halszósz: vietnámi uborkasaláta, laoszi darált húsos saláta zöldfűszerekkel, sült húsos vietnámi tésztasaláta
Hozzávalók (2 adaghoz):
Elkészítés
-
A főzőtököt és a répát gyufaszálra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük – én utóbbit csinálom, sokkal gyorsabb. A tököt enyhén megsózzuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd óvatosan kinyomkodjuk a levét. Így ropogósabb marad és nem hígítja el az öntetet.
-
Mozsárban (vagy fokhagymanyomóval átnyomjuk a fokhagymát) összetörjük a fokhagymát és a szárított chilit. A chili magjait érdemes eltávolítani, ha nem akarjuk extra csípősre! Hozzáadjuk a barnacukrot, halszószt, lime-levet, és a tamarind pasztát. Jól elkeverjük, míg a cukor felolvad. Dobjuk bele a kinyomott lime gerezdeket is, friss illatos aromát ad hozzá a héj is. A negyedelt koktélparadicsomot is beledobjuk és azzal is összeforgatjuk. Kicsit törjön össze a paradicsom, de ne csináljunk belőle pépet.
-
A répát, a tököt egy tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és kézzel vagy fakanállal alaposan átnyomkodjuk, forgatjuk, hogy mindenhol bevonja az ízes keverék. Végül keverjük bele a tört mogyorót is.
-
Tálalás előtt megszórjuk még pirított, durvára tört földimogyoróval, extra chilivel, ha bírjuk a csípőset. Frissen a legfinomabb – igazi ízbomba a tányéron! Kínáljuk grillezett, sült húsok mellé.
Megjegyzések
Tipp:
- Ha van otthon szárított garnéla egy pár darabot adhatunk az öntethez (nyomjuk össze a többi hozzávalóval), tovább mélyíti az ízt. Nem, nem lesz tőle halas íze!
- Zöldbabbal tovább gazdagíthatjuk a salátát. A babot megfőzzük úgy hogy még roppanós maradjon és a paradicsommal együtt a szószhoz adjuk.