Kókuszos mákos tészta eperrel – magyar klasszikus ázsiai csavarral

Teljes idő: 20 perc Nehézség: Kezdő
Este 9-kor állsz a konyhában és mákos tésztával kísérletezel. Igen, vacsora után gasztrocikket olvasni vagy főzős videót nézni veszélyes dolog – ez lehet a vége. A Forbesban olvastam egy cikket, és megakadt a szemem az „ázsiai mákostészta” nevén. Ennyi, semmi más részlet – de nekem már kattogott is az agyam: friss eper, kókusz, rizstészta? Aztán jött hozzá a többi. Aztán jött hozzá a többi. Szóval este 9-kor Ábellel mákostészta-variációkat teszteltünk. Az eredmény? Mákostészta – de nem úgy, ahogy a nagyi csinálja. Ha szereted a mákos tésztát, de valami újat, izgalmasat keresel, ezt a fúziós desszertet neked találtam ki! A hagyományos magyar ízek – mint a mák és eper – találkoznak a kókusz és a lime adta ázsiai hangulat frissességével. Rizstésztával vagy szélesmetélttel is működik – attól függ, mennyire szeretnéd keletiesre hangolni. A rizstészta semleges íze mellett szépen érvényesül a kókusz és lime, a metélt pedig becsempészi a nosztalgikus otthoníz hangulatát.

Kókuszos mákos tészta eperrel – magyar klasszikus ázsiai csavarral

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 perc Teljes idő 20 perc

Leírás

Különleges alapanyag: kókusztej (Spájz rovat)

Nehézség: könnyű

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A rizstésztát/metélt tésztát az előírások szerint megfőzzük. Ha rizstésztát használunk, akkor leszűrés után hideg vízzel átöblítjük és hagyjuk hideg vízben, hogy ne tapadjon össze.

  2. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a kókuszt és a szezámmagot. Félretesszük.

  3. A mákot ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, lime-héjat, lime-levet, egy csipet sót és a kókusztejet. Addig keverjük amíg selymes krémes mákot kapunk. Beleforgatjuk a leszűrt tésztát.

  4. A friss eperszemekből 2-3 szemet összenyomunk, a többit apró kockákra vágjuk. Az epres pépet és az aprított epret a tészta tetejére halmozzuk. Megszórjuk a kókusszal, szezámmaggal és még reszelhetünk rá a lime héjából.

Share it on your social network