
Mediterrán karfiolos pirítós
Leírás
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
Elkészítés
-
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben forrástól számítva kb. 7-8 percig főzzük, pont addig, hogy már ne legyen roppanós, de ne is legyen teljesen puha.
-
Közben a karfiol zöld szárait 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal 200°C-on kb. 10 percig sütjük, amíg a vastagabb szár rész megpuhul, a zöld levél rész pedig roppanósra sül.
-
Egy serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot, félretesszük. A serpenyőben 2 ek olívaolajon megpirítjuk az aprított fokhagymát és karikázott zöldhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt karfiolt és néhány perc alatt átpirítjuk, amíg itt-ott már kezd barnulni kicsit. Beledobjuk az olajbogyót, kapribogyót, chili pelyhet, a reszelt pecorinonak kb. felét és még 1-2 percig együtt pirítjuk.
-
A tűzről levéve megszórjuk fenyőmaggal, frissen aprított bazsalikommal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Ha van benne nagyobb darab karfiol, akkor azt villával kicsit szétnyomjuk. Az egészet átforgatjuk és a sült karfiolszárral együtt pirítóson tálaljuk. Megszórjuk a maradék pecorino sajttal és csepegtetünk rá pár csepp olívaolajat.