Mediterrán karfiolos pirítós

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Vannak a szeretem zöldségek, amiket mindegy hogyan raknak elém vagy készítem el, örömmel eszem és van a karfiol. Itt kell igazán kreatívnak lenni, hogy hogyan csempésszem be a mindennapokba ezt az olcsó és egyébként nagyon sokrétűen használható zöldséget. Az ázsiai vonal nagyon jól áll neki, curryvel, sok fűszerrel megbolondítva, de most e helyett újításként olaszos ízekkel dobtam fel. Jelentem, az olasz „outfit” is jól áll neki. Olajbogyóval, pecorino sajttal, citrommal, fenyőmaggal és egy lelehetnyi chilivel megbolondítva egészséges és gyors, de csöppet sem unalmas kenyér vacsorát varázsolhatunk belőle.

Mediterrán karfiolos pirítós

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 30 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben forrástól számítva kb. 7-8 percig főzzük, pont addig, hogy már ne legyen roppanós, de ne is legyen teljesen puha.

  2. Közben a karfiol zöld szárait 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal 200°C-on kb. 10 percig sütjük, amíg a vastagabb szár rész megpuhul, a zöld levél rész pedig roppanósra sül.

  3. Egy serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot, félretesszük. A serpenyőben 2 ek olívaolajon megpirítjuk az aprított fokhagymát és karikázott zöldhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt karfiolt és néhány perc alatt átpirítjuk, amíg itt-ott már kezd barnulni kicsit. Beledobjuk az olajbogyót, kapribogyót, chili pelyhet, a reszelt pecorinonak kb. felét és még 1-2 percig együtt pirítjuk.

  4. A tűzről levéve megszórjuk fenyőmaggal, frissen aprított bazsalikommal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Ha van benne nagyobb darab karfiol, akkor azt villával kicsit szétnyomjuk. Az egészet átforgatjuk és a sült karfiolszárral együtt pirítóson tálaljuk. Megszórjuk a maradék pecorino sajttal és csepegtetünk rá pár csepp olívaolajat.

Megjegyzések

Share it on your social network