
Zserbós és bejglis granola
Leírás
Az almapürével még egy jó adag gyümölcsös ízt csempészhetünk a granolákba, amit házilag is gyorsan elkészíthetünk (lásd: Tipp). Ha épp nincs, akkor bátran használjunk helyette olajat. Akkor a granola még roppanósabb lesz.
Mennyi idősen: méz és bejglis esetében a mák miatt is csak egy éves kor után. Ha kisebb babának kínáljuk, akkor a magokat őrölve adjuk a zabos keverékhez. A magokat egészben csak nagyobb, már biztosan rágni tudó kisgyereknek adjuk.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók a zserbóshoz (kb. 1 literes üveghez):
Hozzávalók a bejglishez (kb. 1 literes üveghez):
Elkészítés zserbós:
-
A sütőt 180 fokara előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
-
Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, darált diót, durvára vágott diót, fahéjat, narancshéjat, vaníliát és csipet sót. Egy kisebb edényben összekeverjük az almaszószt, napraforgóolajat, mézet. Ha szükséges, nem elég folyós a méz, akkor egy kicsit megmelegítjük, hogy homogén állagú legyen.
-
A nedves keveréket a száraz hozzávalókra öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy mindenhol bevonja. A keveréket egyenletesen a tepsibe terítjük, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna, pirult színt kap. Félidőben keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.
-
Hűlés után hozzáadjuk az aprított aszalt barackot és darabolt csokit. Légmentesen záródó dobozban 3-4 hétig is eláll.
Elkészítés bejglis:
-
A sütőt 180 fokara előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
-
Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, darált mákot, darált diót, durvára vágott diót, narancshéjat, vaníliát és csipet sót. Egy kisebb edényben összekeverjük az almaszószt, napraforgóolajat, mézet. Ha szükséges, nem elég folyós a méz, akkor egy kicsit megmelegítjük, hogy homogén állagú legyen.
-
A nedves keveréket a száraz hozzávalókra öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy mindenhol bevonja. A keveréket egyenletesen a tepsibe terítjük, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna, pirult színt kap. Félidőben keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.
-
Hűlés után hozzáadjuk az aszalt szilvát vagy mazsolát. Légmentesen záródó dobozban 3-4 hétig is eláll.
Megjegyzések
Tipp:
- Almaszószt házilag egyszerűen készíthetünk. 2 db nagyobb almát meghámozunk, feldarabolunk és 1-2 ek. víz hozzáadásával megpároljuk, majd ha puha botmixerrel vagy aprítóban pürésítjük.