Zserbós és bejglis granola

Teljes idő: 35 perc Nehézség: Kezdő
A karácsony zserbó és bejgli nélkül? Nem tudom elképzelni. Nálunk az ünnepi asztal elmaradhatatlan részei. Bírom enni reggeltől estig. Miért ne ehetném reggelire már hetekkel karácsony előtt is? Gondolat jött és a klasszikus sütiket egy új formában álmodtam meg: ropogós, ízletes granolaként! A zserbós granola a dió, aszalt sárgabarack és csokoládé ízével, míg a bejglis változat a mák, dió és narancs finom egyensúlyával idézi meg az örök kedvenc sütiket. Tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára, joghurttal, tejjel vagy akár csak magában ropogtatva. Az ünnepi granolákkal egy csipetnyi karácsonyi hangulatot csempészhetünk az adventi mindennapokba és utána is!

Zserbós és bejglis granola

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 25 perc Teljes idő 35 perc

Leírás

Az almapürével még egy jó adag gyümölcsös ízt csempészhetünk a granolákba, amit házilag is gyorsan elkészíthetünk (lásd: Tipp). Ha épp nincs, akkor bátran használjunk helyette olajat. Akkor a granola még roppanósabb lesz.

Mennyi idősen: méz és bejglis esetében a mák miatt is csak egy éves kor után. Ha kisebb babának kínáljuk, akkor a magokat őrölve adjuk a zabos keverékhez. A magokat egészben csak nagyobb, már biztosan rágni tudó kisgyereknek adjuk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók a zserbóshoz (kb. 1 literes üveghez):

Hozzávalók a bejglishez (kb. 1 literes üveghez):

Elkészítés zserbós:

  1. A sütőt 180 fokara előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

  2. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, darált diót, durvára vágott diót, fahéjat, narancshéjat, vaníliát és csipet sót. Egy kisebb edényben összekeverjük az almaszószt, napraforgóolajat, mézet. Ha szükséges, nem elég folyós a méz, akkor egy kicsit megmelegítjük, hogy homogén állagú legyen.

  3. A nedves keveréket a száraz hozzávalókra öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy mindenhol bevonja. A keveréket egyenletesen a tepsibe terítjük, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna, pirult színt kap. Félidőben keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.

  4. Hűlés után hozzáadjuk az aprított aszalt barackot és darabolt csokit. Légmentesen záródó dobozban 3-4 hétig is eláll.

Elkészítés bejglis:

  1. A sütőt 180 fokara előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

  2. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, darált mákot, darált diót, durvára vágott diót, narancshéjat, vaníliát és csipet sót. Egy kisebb edényben összekeverjük az almaszószt, napraforgóolajat, mézet. Ha szükséges, nem elég folyós a méz, akkor egy kicsit megmelegítjük, hogy homogén állagú legyen.

  3. A nedves keveréket a száraz hozzávalókra öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy mindenhol bevonja. A keveréket egyenletesen a tepsibe terítjük, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna, pirult színt kap. Félidőben keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.

  4. Hűlés után hozzáadjuk az aszalt szilvát vagy mazsolát. Légmentesen záródó dobozban 3-4 hétig is eláll.

Megjegyzések

 Tipp:

  • Almaszószt házilag egyszerűen készíthetünk. 2 db nagyobb almát meghámozunk, feldarabolunk és 1-2 ek. víz hozzáadásával megpároljuk, majd ha puha botmixerrel vagy aprítóban pürésítjük.

Share it on your social network