
Mangós-csokitrüffel torta – egy újabb „Ábel tortája”
Leírás
Mennyi idősen: 2 éves kor után a cukor és csokoládé miatt.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: mangópüré (Spájz rovatban)
Hozzávalók (16 cm-es formához):
A tésztához:
Mangós-csoki ganache-hoz:
Elkészítés
-
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztához a vajat és a tejet egy kis lábasba töltjük és alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. Egy tálban elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit: a lisztet, sütőport és vanília őrleményt. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, tejet és belekeverjük a lisztes keveréket. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészül-e. Ha már nem ragad a tészta, akkor készen vagyunk. Kivesszük a tortaformából és hagyjuk teljesen kihűlni.
-
A csoki ganache-hoz a tejszínt egy kis lábasba öntjük és forráspontig melegítjük. Ekkor vegyük vissza a hőt és adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládékat. Ne forraljuk, csak alacsony hőfokon olvasszuk bele a csokit a tejszínbe. Addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen elolvad. Keverjük hozzá a mangópürét is. Hűtőbe rakjuk és addig hűtjük, amíg a csokikrém már kezd megszilárdulni, de még pont kenhető (ez minimum 1 órát vesz igénybe). A mangó miatt a csokikrém sokkal lágyabb lesz, lehet több időre van szükség, amíg elég szilárd lesz és nem folyik.
-
A tésztából 4 lapot vágunk. A csokikrémből egy keveset (kb. 2 evőkanálnyi elég) félrerakunk a díszítéshez, a többit pedig 3 egyenlő részre osztjuk. A tortalapot megkenjük a csokis krémmel, majd mehet a következő tészta, csokikrém, tészta, csokikrém és az utolsó tészta. Rárakjuk az utolsó lapot is megkenjük a félretett csokikrémmel. Az oldalán csak elsimítjuk a lapok közül kifolyt krémet. A tetejét reszelt csokival díszítjük és a ganache krémből formázhatunk golyókat is. Nehéz ellenállni, de egy rövid időre rakjuk hűtőbe, hogy kicsit összeálljon az egész.