Kecskesajtos tarte színes céklákkal

Teljes idő: 1 óra 15 perc Nehézség: Kezdő
„Hogyan szeressük meg a céklát és használjuk fantáziadúsan” címet viselő küldetésem sokadik felvonása. Volt már pizzatésztában, gnocchiban, sütikben… most pedig egy tarte főszerepébe került. A Platz piacon szereztem csodaszép színes céklákat és gondoltam összepárosítom őket az ugyanitt vásárolt kedvenc friss kecskesajtommal. A tarte tésztát az egyszerűség kedvéért leveles tésztával helyettesítettem. (Senki ne rettenjen meg hogy házi tarte tésztát készítsen, nem nehéz, de cserébe még finomabb lesz a végeredmény.) Céklákból érdemes több fajtát szerezni - már csak azért is, mert így lesz igazán szemet gyünyörködtető végeredmény, emellett mindegyiknek teljesen más íze van. Egy kis frissítő zöld íz nekem nagyon jól illett a végeredményhez, friss mikrozöldeket pakoltam rá - azok télen sokkal finomabbak, mint a saláták és a hűtőben hosszan eltarthatók.
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 60 perc Teljes idő 1 óra 15 perc

Leírás

Mennyi idősen: a cékla az esetleges magas nitráttartalma miatt csak 11-12 hónapos kortól adható. Kecskesajt bevezetése pedig 1 éves kor után. 1 éves kor alatt a kecskesajtot cseréljünk bármilyen más tehéntejből készült sajtra, az öntetből pedig hagyjuk ki a mézet vagy a baba adagot ne locsoljuk meg vele.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

 

Hozzávalók (3 adaghoz):

Kecskesajtos krém:

Öntet:

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A céklákat megpucoljuk és kb. fél cm vastagon felszeleteljük. (Ha két színű céklát használunk akkor praktikus két külön tálban elkeverni az olívaolajjal és a sóval, borssal, hogy ne színezzék meg egymást). Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé pakoljuk és kb. 40 percig sütjük. Akkor jó amikor már belemegy a villa, majdnem teljesen megpuhult.

  2. A kecskesajtot elkeverjük a görög joghurttal, belenyomunk egy gerezd fokhagymát és sóval, frissen őrölt borssal, chilivel (a sót és chilit hagyjuk ki, ha kisebb gyereknek, babának is kínáljuk) ízesítjük. Egy hőálló tálat kivajazunk, belefektetjük a leveles tésztát úgy, hogy a peremét kicsit visszahajtjuk és megkenjük a kecskesajtos krémmel. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a durvára aprított diót.

  3. Az elkészült céklákat a kecskesajtos krém tetejére fektetjük és meglocsoljuk az öntet felével. A tészta peremét megkenjük a tejjel/enyhén felvert tojással. Az egészet a sütőbe rakjuk és 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Ha elkészült rámorzsoljuk a kecskesajtot, rászórjuk a diót és megöntözzük az öntet másik felével. A felnőtt adagot megszórhatjuk egy kis extra chilivel, kifejezetten jól áll neki. Tálaláskor friss zöldeket vagy csírát pakolunk a tarte szeletekre.

Share it on your social network