
Harira – marokkói paradicsomos csicseriborsóleves
Leírás
Mennyi idősen: egy éves kor után javaslom az intenzíven fűszeres íze miatt.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: bárányhús (lásd Tipp résznél)
Hozzávalók (4-5 adaghoz):
Elkészítés
-
A hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk és az olajon melegíteni kezdjük. Amikor fonnyadni kezd, rádobjuk a fél-egy centis kockára vágott répákat is, majd felvesszük a lángot és kissé lepirítjuk. Jöhetnek a fűszerek (a babér és a petrezselyem kivételével), amikor az illatuk megcsapja az orrunkat akkor beledobjuk a húst is és keverve addig pirítjuk amíg már sehol nem látjuk a nyers vörös hús színét.
-
Felöntjük a hús-zöldség keveréket a csicseriborsóval (konzerv lével együtt), a paradicsompürével és 1 liter (ha sűrű ragut szeretnénk) vagy 1.5l (ha tartalmas levest akarunk) forró vízzel, felkaparjuk az edény aljáról a pirult réteget. Beledobjuk a babérleveleket és a petrezselyem apróra aprított szárát is, majd forrásba hozzuk, ízlés szerint sózzuk.
-
Fedő alatt főzzük minimum egy órán át, míg a répák kellően puhák lesznek (de nem esnek szét). A levest forrón tálaljuk, görög joghurttal (vagy tejföllel) és frissen aprított petrezselyemmel – pita vagy kenyér kíséretében.
Megjegyzések
Tipp:
- Bárányhúst a török henteseknél szerezhetsz be a legolcsóbban, kiváló minőségben. Készítheted nem darált húsból is, de akkor a répát is nagyobbra vágd és a főzési idő is hosszabb lesz.
- Ha van otthon harissza, ajvár, zakuszka vagy más zöldséges szósz, bátran dobj bele egy evőkanállal.