Narancsos-sárgarépás céklakrémleves

Teljes idő: 35 perc Nehézség: Kezdő
Egy újabb céklás kísérlet, nincs mit tenni, megkedveltem ezt a korábban igencsak nem szeretem zöldséget. Melengető, színes leves a hideg, szürke téli napokra. Nemcsak szép színes, hanem igazi kis íz- és vitaminbomba is. Sok-sok sárgarépa és cékla mellett a friss gyömbér jól átmelenget, a narancs pedig szépen megszelíditi a cékla földes ízét. A pirított napraforgómag és mézes sárgarépa roppanós textúrája pedig különlegesebbé teszi a levest.

Narancsos-sárgarépás céklakrémleves

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: méz miatt csak 1 éves kor után kínáljuk babáknak.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Hozzávaló a levesbetéthez:

Elkészítés

  1. A sárgarépát és céklát meghámozzuk és apróbb kockákra vágyjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat és lepirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és reszelt gyömbért. Hagyjuk pár percig illatozni, ekkor mehet hozzá a répa és cékla. Kicsit pirítjuk, majd további néhány percig közepes hőfokon fedő alatt pároljuk. Meglocsoljuk a mézzel, azzal is keverünk rajta néhányat. Óvatosan, hogy a méz ne kapjon oda, majd felöntjük a vízzel. Sóval és 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük. Hagyjuk felforrni, utána alacsony lángon addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Hozzáadjuk a narancslevet és narancshéjat, utána pedig az egészet botmixerrel pürésítjük.

  2. Amíg fő a leves, addig egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk a napraforgómagot. Ha már szépen illatozik, akkor félretesszük a pirított magokat. A serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk az apró kockákra vágott sárgarépát. Kicsit együtt pároljuk, majd hozzákeverjük a mézet és hagyjuk karamellizálódni. Nem kell, hogy a répa teljesen megpuhuljon, ha kicsit roppanósabbra hagyjuk, akkor egy kis extra roppanós textúrát csempészünk a levesbe.

  3. Tálaláskor a leves tetejére halmozunk a mézes sárgarépából és a pirított napraforgómagból. Egy csipetnyi friss naracshéjat is reszelhetünk rá, csak még illatosabb lesz a leves.

Megjegyzések

Tipp:

  • Nyugodtan variálhatunk a cékla és sárgarépa arányával. Ha répásabban szeretnénk, akkor mehet 2/3 rész répa és 1/3 rész cékla, ha inkább a céklát szeretnénk túlsúlyba, akkor pedig pont fordítva. Mindkét verzióban kicsit más íze lesz, szinte egy-egy új levest kapunk.

Share it on your social network