Túrós-kókuszos zabkeksz (babáknak is)

Teljes idő: 35 perc Nehézség: Kezdő
“Csinálhatnál valami túrós sütit” - mondta a szomszédom. Eltelt pár nap és egy fél csomag túró ott árválkodott a hűtőben. Megadtam magam: rendben, legyen túrós süti, úgyis itt van ebédből a csicseriborsó leve, legalább azt is felhasználom. Kókusz vagy mogyoró menjen a túró mellé? Kókusz, hangzott Ábel válasza. Így született egy villámgyors kókuszos-túrós zabkeksz, ami nagyon jó puha - emellett pedig tojás-, cukor-, és gluténmentes (GM zabpelyhet használva) is. A nagyok mellett már az egészen pici babáknak is adhatjuk. Csak arra vigyázzunk, hogy azért nekik is maradjon, mert gyorsan fogy. 😊
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 25 perc Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: 10 hónapos kor után javaslom, az aszalt gyümölcs elég édes, kisebb babáknak válasszunk friss gyümölcsöt, mint kevésbé édes nassolnivaló. Ha babáknak is kínáljuk és elhagyjuk a csokit, akkor adjunk hozzá még kókuszt és zabpehelyhet, hogy ne legyen túl lágy az állaga.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki! 

Különleges alapanyag: csicseriborsó leve

Ínyencbaba recept, amihez használhatod még:

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

Elkészítés

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A friss datolyát robotgépben pürésítjük (ha aszalt változatot használunk, akkor előáztatjuk és adunk hozzá keveset a vízből is), hozzákeverjük az áttört túróhoz. A csicseriborsó levét habverővel elkezdjük felverni. Amikor már kezd keményedni hozzáadjuk a néhány csepp ecetet – ami segít stabilizálni a habot – és kemény habbá verjük. Néhány kanállal hozzákeverünk, lazítunk a túrós keveréken, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi habot is.

  2. Egy másik tálban összekeverjük a kókuszt, zabpelyhet, sütőport és sót. Részletekben hozzákeverjük a nedves hozzávalókhoz. Beleforgatjuk a durvára vágott étcsokit. Ha babáknak is kínáljuk és elhagyjuk a csokit, akkor adjunk hozzá még kókuszt és zabpelyhet, hogy ne legyen túl lágy az állaga. Kézzel diónyi golyókat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Kanállal lenyomkodjuk, úgy, hogy kb. 1 cm magas kis korongokat kapjunk.

  3. Az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk ehetőre hűlni. Szerintem langyosan volt a legfinomabb. Nem lesz ropogós, mint egy keksz, inkább puha kis korongok, amik jól majszolhatók a kicsi baba kezekkel.

Share it on your social network