Tejfölös zöldborsó “pörkölt”

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás, de mondhatjuk úgy is, hogy ahány ház, annyi recept. Minden családnak megvan a saját gulyás, paprikás krumpli, rakott krumpli receptje… hogy csak néhány klasszikust említsek. A családi recept általában szent és sérthetetlen, öröklődik anyáról lányra. Ugyanakkor a családon belülről nehéz eldönteni, hogy valóban finom, vagy csupán a megszokás és a nosztalgia miatt szeretjük. Ha viszont a családon kívülről érkező, elfogulatlan bíráló (jelen esetben Ábel) szerint is ez a legjobb családi recept, akkor az már tényleg jelent valamit. Most ezt a remek családi receptet szeretném megosztani veletek. Máshol még nem találkoztunk vele, csak ott a mi környékünkön Borsodban. A tejfölös borsó villámgyorsan elkészíthető, és ha nincs kedvünk nokedlit szaggatni, akkor főzünk hozzá egy adag kiskagyló, szarvacska vagy bármilyen apróbb tésztát, azzal is finom lesz. Ha pedig egy kis extra húsízre vágyunk akkor egy kevés pirított kolbász morzsával is megszórhatjuk a tetejét.
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 30 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a borsót 9-10 hónapos kortól kínálhatjuk. Tejszín és tejföl keverék helyett készíthetjük csak az egyikkel vagy keverhetjük joghurttal is. A tojásos nokedli helyett kínálhatjuk tésztával, de ha a tojás nem okoz allergiát a babának, akkor azzal is készíthetjük a baba adagot is.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és lepirítjuk rajta az aprított hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a kockázott paprikát és paradicsomot és hagyjuk hogy kicsit összeessen. Adunk hozzá néhány tekerésnyi őrölt borsot és kevés pirospaprikát. Tulajdonképpen egy pörkölt alapot készítünk. Mehet bele a borsó is és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Zsenge, friss tavaszi borsónál ez csak néhány perc.

  2. Amíg fő a borsó elkészítjük a nokedlit. Egy egész tojást elkeverünk a liszttel, sózzuk és adunk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Csomómentesre keverjük és forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha Nem nokedlit készítünk, akkor csak megfőzzük a tésztát.

  3. Elkeverjük a tejfölt a tejszínnel és a borsóra öntjük, amikor az megpuhult. Rottyantunk rajta egy keveset, sózzuk (a baba adagot vegyük ki előtte) és már kész is. Tálaláskor kanalazzunk egy jó nagy adagot a tejfölös borsóból a nokedli tetejére.

Megjegyzések

 Tipp:

  • télen az íztelen paradicsom helyett inkább használjunk paradicsomszószt, ha van házi, akkor az a legjobb

Share it on your social network