Spárgás újkrumplifőzelék

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Két főzelék van, amit gyerekkorom óta szeretek, ebből az egyik anyukám krumplifőzeléke, így ezzel szívesen kísérletezem. Egyrészt krumpli mindig mindenkinek tuti van otthon, másrészt bármilyen más zöldség párosítható hozzá. Mióta itt az igazi tavasz a testem annyira vágyik a friss ízekre, hogy alig bírok betelni vele. Szinte spárgát, spárgával eszünk, hogy kiélvezzük amíg van. A krumplival párosítása még Olívia hozzátáplálása idején került bele a repertoárunkba. Nemcsak anya, hanem baba kedvence is lett gyorsan. Frissítő ízek babának és mamának vagy az egész családnak alig néhány perc alatt. Kell ennél több? A feltétet sem kell túlvariálni, mehet rá a vajon párolt spárgasíp, vagy egy buggyantott/tükörtojás.
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól a spárgával már lehet színesíteni a baba étrendjét. A bababarát verzióhoz a krumplit és a spárgát is vágjuk a baba számára megfelelő méretűre, vagy a végén pürésítsük az egészet. Vaj helyett szőlőmagolajon pároljuk meg a hagymát és amíg nem használunk tejterméket, akkor azt addig hagyjuk ki belőle, önmagával sűrítsük a főzeléket, vagy az egészet pürésítsük.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Eltávolítjuk a spárgák fás részét (úgy a legegyszerűbb, hogy enyhén megfeszítjük és ahol eltörik), de a fás alsó részt se dobjuk el, hanem feldaraboljuk és felrakjuk főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. A spárgalevet felhasználhatjuk a főzelékhez, de zöldségleves alapnak is tökéletes, ha később készítjük el.

  2. Az újkrumplikat nem hámozzuk csak egy kefével jó alaposan átsikáljuk és felkockázzuk. Egy evőkanál vajat olvasztunk és megdinszteljük rajta a felkarikázott újhagymát. Rádobjuk a krumplit és felöntjük a spárgalével. A spárgákról a sípokat félretesszük, a többi részét pedig kb ujjnyi vastagon felkarikázzuk. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, a sípok kivételével hozzádobjuk a spárgát. Néhány percig tovább főzzük a spárgával együtt. Kb. 5 perc után a spárga még enyhén roppanós marad benne, ez a kis textúra eltérés pont jól passzol a krumplihoz. Én így szeretem. 

  3. Kiveszünk egy evőkanálnyit a krumplikból és főzőléből és botmixerrel összeturmixoljuk a tejföllel. Visszaöntjük a spárgás krumplira, sózzuk és további sűrítésnek hozzáöntjük a kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt, végül beleszórjuk a frissen aprított petrezselymet is.

  4. Egy serpenyőben megolvasztjuk a maradék vajat és kb. 2-3 perc alatt megsütjük rajta a félrerakott spárga sípokat és tálaláskor a főzelék tetejére halmozzuk. Ha a sípokat nem akarjuk vajon megsütni, akkor kb. 2 percre dobjuk bele a főzelékbe, hogy elkészüljön.

Share it on your social network