Pisztáciás tészta stracciatellával

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Nekiálltam, hogy egy egyszerű tejszínes prosciutto sonkás tésztát csinálok. Szóval valami ilyesmi történik, ha igazi Olaszország rajongó vagy, sokszor jártál már ott és sokfélét ettél. Bementem a konyhába, kivettem a tejszínt, sokát… és gondoltam, kellene valami kis újítás. Rakjunk bele pisztáciát, az jól passzol a prosciuttohoz. Aztán egyik dologot kaptam ki a szekrényből a másik után, míg végül összeállt egy krémes pisztáciás tészta, a tetején stracciatellával (mozzarella sajt haladó verzió 😊, már írtam róla). A két kedvenc olasz régióm ikonikus alapanyagai: a szicíliai pisztácia és a puglia stracciatella sajt. Az eredmény valami egészen különleges lett, a napfényes Italiát is megidézte.

Pisztáciás tészta stracciatellával

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 15 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

A pesto nem a klasszikus verzió sok-sok zölddel, hanem sokkal inkább a pisztácia ízét előtérbe helyező magkrém, épp csak néhány bazsalikomlevéllel megbolondítva. A tészta tetejére kerülő stracciatella nekünk régóta maga a “sajt mennyország”. Sajnos itthon nagyon kevés helyen lehet hozzájutni eredeti formájában a könnyen romló, lágy sajthoz, ezért kicsit kutakodtam olasz oldalakon és megszületett a házi receptem. Jó-jó… nem az igazi, de ha becsukom a szemem egészen el tudom képzelni, hogy nem is itthon falatozom, szóval határozottan nem rossz.

 

Mennyi idősen: kisebb babáknak elsőre próbáljuk a pisztáciás pestoval, ha már a pisztáciát előtte kóstoltattuk vele és mindenképpen jó krémesre zúzzuk, mert a magok könnyen fulladást okozhatnak. A nyers tejszín miatt a stracciatellával érdemes megvárni a 11-12 hónapos kort.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):

Pisztáciás pesto:

Hozzávalók a stracciatellához:

Elkészítés

  1. A stracciatellát érdemes előre elkészíteni, de ha mégsem akkor mindenképp a főzés elején állítsuk össze, hogy picit tudjon összeállni. A mozzarellát tépkedjük vagy vágjuk egészen apró kis szálakra, darabokra, öntsük fel a tejszínnel és sózzuk ízlés szerint. Min 2 órára - de legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe rakod. 

  2. Elkészítjük a pisztáciás pestót. Mindent egy aprítóba dobunk és addig forgatjuk, amíg krémes állagot nem kapunk.

  3. A tésztát lobogó sós vízben felrakjuk főni, összetépkedjük a sonka szeleteket és várunk, amíg a tészta már majdnem kész és összeállítjuk a szószt. Ez maximum egy 4-5 perces művelet lesz, így kalkuláljunk a tészta idővel. Egy serpenyőben felhevítjük a tejszínt, a hőfokot levesszük alacsonyra, belekeverjük a pisztáciás pestot és adunk hozzá 2-3 evőkanálnyit a tészta főzővizéből, ettől egy szép krémes emulziót fogunk kapni. Ízesítsük egy tekerésnyi frissen őrölt borssal, sóval és amint kész a tészta forgassuk össze.

  4. Tálaláskor a tetejére kanalazunk a stracciatellából és rádobáljuk a széttépett prosciutto darabokat és megszórjuk az aprított pisztáciával.

Megjegyzések

Tipp:

  • Stracciatella kapcsán írtam egyszer hogy tehéntejes mozzarellával ne is próbálkozz, mert nem lesz finom. Nos ez valóban igaz, de ez a tészta annyira ízgazdag a pisztáciától, sonkától is, hogy ez a kis szentségtörés belefér. Ha épp nincs otthon a bivaly verzióból, készíthetjük sima mozzarellával is. De azért legközebb próbáljuk ki azzal 😊

Share it on your social network