
Labneh (joghurtsajt) karácsonyi köntösben
Leírás
A joghurtsajt népszerű a közel-keleti és arab konyhában is, ha étteremben mezze válogatást választunk, akkor nagy eséllyel egy labneh is lesz benne. Ennél egyszerűbben elkészíthető sajt nemigen van, viszont kellően krémes, selymes, telt ízű… a legjobb dolog, ami joghurttal történhet. Nem kell hozzá más, mint görög joghurt és némi türelem (mondjuk úgy legalább hat óra) és már falatozhatjuk is a finomságot. A labneh lényegében „sajtkrém”, tehát kenhetjük kenyérre, pitára, remekül passzol gyümölcsökhöz akár főételnek, akár desszertnek. A pirított szezámmag és egy kevés olívaolaj nagyon jól áll neki. Kevés chilivel megszórva pedig a felnőttek kedvében is járhatunk.
Frissen sült házi pitával vagy más lepénnyel igazi kényeztetés mindenkinek. Másik kenegetősnek válasszunk mellé hummuszt, muhammarát, baba ganousht vagy ha nagyobb a társaság mindegyiket.
Mennyi idősen: a joghurtsajtot már 7-8 hónapos kortól kóstoltathatjuk a babával. Keverhetünk bele petrezselymet és kínáljunk mellé a lepényből.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: za’atar (Spájz rovatban)
- Ínyencbaba recept, amihez még használhatod: sütőtökös tarte tatin, nyári saláta tahinis öntettel és feta sajttal; Sült körte joghurtsajttal
Hozzávalók (4 adaghoz):
Hozzávalók a labnehhez (joghurtos sajtkrém):
Elkészítés
Labneh karácsonyfa elkészítése
-
A joghurtot alaposan elkeverjük a sóval. Előveszünk egy nagy tálat, helyezzünk rá egy méretes szűrőt és béleljük ki egy sűrű szövésű konyharuhával, textilpelenkával. Kanalazzuk bele a joghurtot. Fogjunk egy fakanalat és fektessük keresztbe a tálon úgy, hogy a pelenka csücskeit keresztben átkötjük felette. A fakanálon lógatva helyezzük a textilpelenka batyut egy nagy tál vagy kancsó felé. A lényeg, hogy az alja ne érjen bele, maradjon hely a lecsöpögő savónak. Az egészet rakjuk a hűtőbe és várjunk minimum 6 órát, de legjobb, ha egy egész napot állni hagyjuk. A savó ennyi idő alatt szépen kicsöpög belőle és egy sűrű, krémes joghurtsajt marad vissza. Itt mivel formázni kell ajánlott a minél hosszabb csöpögtetés, hogy egy jó tömör sajtot kapjunk, aminek minél kisebb a nedvességtartalma. Ha teljesen kicsöpögött, akkor az egész egy kisgömböccé áll össze.
-
Az elkészült labnehet folpack fóliára halmozzuk, úgy hogy az egyik irányban több sajt legyen. Betekerjük és egy kúp alakot próbálunk belőle formázni. Minimum 15 percre vagy egy fél órára mélyhűtőbe rakjuk. A sajt ennyi idő alatt nem fagy meg, csak egy nagyon picit keményedik meg a külseje, így könnyebben díszíthető lesz.
-
A csokor petrezselymet jó apróra vágjuk és hozzákeverjük a za'atart. Egy nagy tányárra, tálcára szórjuk és a kész labnehet egyenletesen beleforgatjuk. Díszítsük szeletelt mandulával, gránátalma maggal, narancshéjjal vagy ami tetszik.
Megjegyzések
Tipp:
- Za’atar helyett használhatunk csak pirított, őrölt szezámmag és kakukkfű keveréket is. Azt könnyen elkészíthetjük magunknak, de ha tudunk szerezni szumákot, akkor azt se spóroljuk ki belőle.
- Za’atar házi elkészítését lásd: Spájz rovatban
- A labnehet érdemes már előző nap elkészíteni, mert minimum 6 órára lesz szükségünk hozzá, hogy besűrűsödjön a joghurt.
- Minél sűrűbb görög joghurtot választunk, annál több lesz az elkészült sajtunk. Az Auchan saját márkás görög joghurtja kiválóan szerepel. 2 dobozból (800 g) majdnem 500 g sajt lett.