Opciók nyomtatása

Karalábépestos tészta

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 20 perc Főzési/sütési idő: 15 perc Teljes idő: 35 perc
Leírás

Az egyszerű tészta alapot feldobhatjuk egy nagyobb adag lágy stracciatella sajttal, néhány szem balzsameceten megfuttatott koktélparadicsommal, de grillezett husik mellé is párosíthatjuk.

Mi is a pesto? Klasszikus változatban kerüljön bele: valami „zöld”, valamilyen olajos mag, sajt, fokhagyma és olaj. Bővebben a pestoról itt.

Mennyi idősen: pesto esetében nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá.

A teljes pestot a karakteres íze miatt 9-10 hónapos kortól és csak kis mennyiségben javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):
  • 300 g tészta (pl. penne, fusili)
  • 2 evőkanál pesto (kb. 1 dl)
  • pecorino/más érlelt sós sajt a tálaláshoz
  • Hozzávalók a karalábélevél pestohoz (kb. 2,5 dl-hez)
  • 1 darab nagyobb karalábé levelei (kb. 80-100 g)
  • 125 ml olívaolaj
  • 50 g parmezán (vagy pecorinóval vegyesen, kb. ¼ rész pecorino)
  • 40 g napraforgómag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
  1. A zöld leveleket alaposan átmossuk. A levelek erős, vastag szár részét eltávolítjuk, így kapunk egy nagy karalábéból (vagy 2 kisebből) kb 8-10 dkg levelet. A leveleket feldaraboljuk és forrásban lévő vízbe dobjuk. Kb 15 percig hagyjuk benne állni, hogy a levelek kicsit összeessenek. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsepegni. Forrázás nélkül a karalábé levele elég kemény, sokkal darabosabb lenne a végeredmény, nem kapunk egy szép, lágy pestot.

  2. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a napraforgómagot. A pirult íz egy kis exra, még finomabb lesz a végeredmény.

  3. Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fokhagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.

  4. Késes aprítóba pakoljuk a zöldeket, a fokhagymát, a napraforgómagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk. Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk és citromlével ízesítjük. Akkor lesz kész, amikor a kóstolgatás átfordul egy ellenállhatatlan vágyba, hogy az egészet bekanalazd.

  5. Kb. 2,5 dl lesz belőle, ha tésztára rakjuk, akkor 30 dkg tésztára (2+1 fő) kb 1 dl pestora van szükség.