India lencsefőzelék (dal makhani)

Teljes idő: 2 óra 15 perc Nehézség: Kezdő
Enyhén szólva nem vagyunk főzelék rajongók, de ezt a kellemesen fűszeres indiai lencsefőzeléket, curryt nem is lehet egyszerű főzeléknek nevezni, sokkal több annál. Krémes, lágy, simulékony, de egy igazi ízbomba, számomra a főzelékek koronázatlan királya! Kezdjük az elején. Lássuk, mi is a curry! Az elnevezés cseppet sem indiai, hanem sokkal inkább brit: a jó öreg gyarmatosítóknak köszönhetjük. Az angolok próbálták magukkal hazavinni az indiai ízeket és így született meg a curry por, mint fűszerkeverék. És maga a „curry”, mint étel elnevezés is mindenre, ami valamilyen szószos húsos vagy zöldséges fűszeres étel. Ezért ne is lepődjünk meg, ha egy indiai étterembe betérve nem találunk az étlepon egyetlen curry névre hallgató ételt sem, hanem van helyette csirke tikka masala, butter paneer vagy éppen dal makhani.

India lencsefőzelék (dal makhani)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 120 perc Teljes idő 2 óra 15 perc

Leírás

Ha már újév és a szemünk előtt lebegő gazdagabb jövő reménye, akkor kezdjük az utóbbival: egy hamisítatlan indiai lencsefőzelékkel. Ne lepődjünk meg, hogy a hozzávalók között nincs curry por, a fűszereket szépen egyesével adagolva sokkal autentikusabb ízélményben lesz részünk és ezeket beszerezni ma már cseppet sem nehéz küldetés. A fekete lencse mellé én hagyományos zöld lencsét és vöröslencsét (könnyebben emészthető, mint a többi lencse) is szoktam keverni, így többfajta íz keveredik benne és még színeiben is gazdagabb lesz. A sok vaj és habtejszín gondoskodik a krémes állagról, telt ízről - de olajjal és kókusztejjel is készíthetjük, ha vegán változatot szeretnénk.

Ha egy ilyen melengető, fűszeres finomsággal indítjuk az új évet, akkor már egészen biztosan jól indul. Ez egy szép nagy adag, de ne ijedjünk meg: pont olyan ez is, mint a húsleves és a töltött káposzta, másnap újra melegítve még sokkal finomabb lesz!

Mennyi idősen: a lencsefélék nehezen emészthetők, megterhelik a babák pocakját. A vöröslencse az, ami a többihez képest könnyebben emészthető. Az összes hozzávalóval együtt 1 éves kortól javaslom a curryt. Ha tartasz tőle, hogy túl fűszeres, akkor először készítsd kevesebb fűszerrel. Kisebb babának pedig egy egyszerűbb vöröslencse curryt javaslok, azt már 1 éves kor alatt is lehet kóstoltatni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Elkészítési idő:  15perc + 120 perc főzés + a lencse áztatása (egy éjszaka)

Különleges alapanyag: fekete lencse (urid dal) beszerezhető – Kohinoor Bazár (pl. Bp-en a József körúton, de van vidéken is üzletük), Ázsia bolt a Vámház körúton

fűszerek beszerezhetőek – gyakorlatilag már mindet megtalálod a nagyobb szuper-és hipermarketek polcain is. Egyedül a görögszéna levél jelenthet kihívást, azt találsz a Kohinoor Bazárban Bp-en a József körúton. A fűszereket utána pedig bármilyen indiai ihletésű zöldséges vagy húsos ételhez használhatod.

Kedvenc fűszer lelőhelyeink: Kohinoor Bazár (nemcsak Bp-en vannak üzleteik), Ázsia bolt a Vámház körúton, Ázsia bolt a Harminckettesek terén.

Hozzávalók

Hozzávalók (4-5 adag):

Elkészítés

  1. A lencséket éjszakára vagy minimum pár órára kb háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk (vöröslencsét nem muszáj, az gyorsan megfő áztatás nélkül is), alaposan átmossuk és leszűrjük. Na aggódjunk, ha ezt elfelejtettük: akkor alaposan mossuk át és adjunk szódabikarbónát majd hozzá főzés közben. Az gyorsít a puhuláson…de ügyeljünk rá, hogy ne adagoljuk túl (1-2 kk elég), mert akkor az már az étel ízén is érződni fog.

  2. A vajat egy nagy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymákat és a reszelt gyömbért. Addig pirítjuk lassú tűzön amíg a hagyma szépen karamellizálódik és akkor hozzáadjuk a kurkumát, római köményt, koriandert, garam masalát, chilit (ha kisebb gyereknek nem kínáljuk), vagyis az összes olyan fűszert, aminek zsíros közegben oldódik ki az aromája.  Alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, hogy ne kapjanak oda, tovább pirítjuk, amíg kiszabadul a fűszerek aromája és finoman illatozni nem kezdenek. Kicsit hagyjuk magunkat elkábítani a kellemes illatól. Ekkor mehet bele a paradicsomszósz, a lencse és a tejszín is. Belemorzsoljuk a görögszéna levelet, sózzuk. Fedő alatt alacsony hőfokon kb. 1,5-2 órát főzzük, amíg a lencsék megpuhulnak. A főzési időt nagyban befolyásolja, hogy milyen lencsét választottunk. A vörös és barna lencse gyorsabban a fekete (urid dal) lencse sokkal lassabban puhul meg. Ha közben úgy látjuk nagyon besűrűsödött adhatunk hozzá kevés vizet.

  3. Amíg fő a lencse van időnk begyúrni és pihentetni a chapatit/naant. Bármilyen lepénykenyérrel finom. A bolti tortilla lap vagy pita sem szentségtörés, de azért mégis frissen sült alaposan megvajazott lepénnyel lesz az igazi. Ez a kislányunk kedvence is.

  4. Frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel és lepénnyel tálaljuk. A tetejét egy kis extra tejszínnel is díszíthetjük.

Megjegyzések

Tipp:

  • Ne ijedjünk meg, ha nem sikerül görögszéna levelet is szerezni - de ha mégis, akkor adjuk hozzá. Minden zöldséges, ragus ételnek kellemes ízt kölcsönöz.

Share it on your social network