
Házi mogyorókrém
Leírás
Mennyi idősen: csoki (azaz cukor) miatt csak 2 éves kor után. Csoki esetében maga a kakaóbab is okozhat allergiás reakciót a bevezetésekor, bár ez nagyon ritka. A kakaóbabot kakaópor formájában már korábban is bevezetheted. Itt a mogyorókrém esetében a mogyoró a fő allergén (bár a csokik is tartalmazhatnak mogyoróféléket).
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (kb. 2 db 3 dl-es üveghez):
Elkészítés
-
Külön-külön megolvasztom a kétféle csokit. A legegyszerűbb/gyorsabb mikróban, ha már van benne rutinod és tudod, hogy hány másodpercig milyen teljesítményen kell – rendszeresen megkeverve. Ha nem szeretnéd megégetni a csokit és bizonytalan vagy, akkor inkább gőz felett olvaszd meg egy tálban folyamatos keverés mellett: így mehet egyben bele a tej és az étcsoki is. Vigyázz, hogy egy csepp víz se kerüljön bele!
-
A megolvasztott csokiba belekeverjük a mogyoróolajat (más semleges ízű növényi olajat), majd az őrölt mogyorót és egy csipet sót is adjuk hozzá. Nem baj, ha túl folyós állagú – még szobahőmérsékletre hűlve is napokig “keményedni” fog. Mivel a csokitól és a tárolási hőmérséklettől (évszaktól) is függ a végső állaga, tapasztald ki, hogy nálad mennyi olaj szükséges! Ha túl folyós lenne, akkor kevés holland kakaóporral szoktam sűríteni.
-
Sterilizált üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, hetekig eláll.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- Készítheted egész törökmogyoróból is magadnak őrölve, de akkor érdemes előtte sütőben megpirítani (180 fok, néhány perc), mert sokkal finomabb lesz
- Mindenképp valamilyen semleges ízű olajat használj hozzá, egy karakteres olívaolaj sajnos teljesen megöli az ízélményt
-
Ha nincs kedved ezt a receptet elkészíteni, van egy nagyon finom olasz mogyorókrém, amit kint Olaszországban fedeztünk fel: 45% mogyoró, és ráadásul pálmaolaj mentes. Igen, már megint az olaszok 😊