Házi mogyorókrém

Teljes idő: 15 perc Nehézség: Kezdő
Ha egyszer elkészíted, nem is érted majd mit szerettél annyira a Nutellában. Igazi kényeztetés a szülőknek és nagyobb gyerekeknek. Néhány éve, amikor a pálmaolajtermesztés negatív hatásai előtérbe kerültek (saját szemünkkel is láttuk ezeket az ültetvényeket Malajziában) és a hőn szeretett Nutella is kereszttűzbe került, eldöntöttük, hogy többet nem veszünk: inkább csinálunk házilag. Hogy ez mennyire jó döntés volt! Azóta sem vettünk semmilyen bolti mogyorókrémet, mert egyszerűen nem ér a nyomába sem a mindössze 15 perc alatt elkészíthető, sokkal mogyorósabb verziónak. Nincs benne tejtermék (mint sok netes receptben) csak a tejcsoki mint alapanyag, így hűtőben sem kell tartani és hetekig eláll - persze, ha marad.

Házi mogyorókrém

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Teljes idő 15 perc

Leírás

Mennyi idősen: csoki (azaz cukor) miatt csak 2 éves kor után. Csoki esetében maga a kakaóbab is okozhat allergiás reakciót a bevezetésekor, bár ez nagyon ritka. A kakaóbabot kakaópor formájában már korábban is bevezetheted. Itt a mogyorókrém esetében a mogyoró a fő allergén (bár a csokik is tartalmazhatnak mogyoróféléket).

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (kb. 2 db 3 dl-es üveghez):

Elkészítés

  1. Külön-külön megolvasztom a kétféle csokit. A legegyszerűbb/gyorsabb mikróban, ha már van benne rutinod és tudod, hogy hány másodpercig milyen teljesítményen kell – rendszeresen megkeverve. Ha nem szeretnéd megégetni a csokit és bizonytalan vagy, akkor inkább gőz felett olvaszd meg egy tálban folyamatos keverés mellett: így mehet egyben bele a tej és az étcsoki is. Vigyázz, hogy egy csepp víz se kerüljön bele!

  2. A megolvasztott csokiba belekeverjük a mogyoróolajat (más semleges ízű növényi olajat), majd az őrölt mogyorót és egy csipet sót is adjuk hozzá. Nem baj, ha túl folyós állagú – még  szobahőmérsékletre hűlve is napokig “keményedni” fog. Mivel a csokitól és a tárolási hőmérséklettől (évszaktól) is függ a végső állaga, tapasztald ki, hogy nálad mennyi olaj szükséges! Ha túl folyós lenne, akkor kevés holland kakaóporral szoktam sűríteni.

  3. Sterilizált üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, hetekig eláll.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Készítheted egész törökmogyoróból is magadnak őrölve, de akkor érdemes előtte sütőben megpirítani (180 fok, néhány perc), mert sokkal finomabb lesz
  • Mindenképp valamilyen semleges ízű olajat használj hozzá, egy karakteres olívaolaj sajnos teljesen megöli az ízélményt
  • Ha nincs kedved ezt a receptet elkészíteni, van egy nagyon finom olasz mogyorókrém, amit kint Olaszországban fedeztünk fel: 45% mogyoró, és ráadásul pálmaolaj mentes. Igen, már megint az olaszok 😊

Share it on your social network