
Bababarát mézeskalács
Leírás
Mennyi idősen: méz miatt csak 1 éves kor után! Ha kisebb babának is kipróbálnád, akkor a mézet teljes egészében datolyával helyettesítsd. Kevésbé lesz édes, de a babáknak így is bőven ízletes lesz.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (40-50 db-hoz):
Mézeskalácsfűszer:
Elkészítés
-
A mézet egy kis lábasban a mézeskalácsfűszerrel együtt összemelegítjük. Ha már folyós állaga van hozzáadjuk a vajat is és hagyjuk teljesen elolvadni.
-
A liszteket alaposan elkeverjük a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal. A datolyát aprítóban pürésítjük. Ha szükséges adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
-
A tojásokat habverővel habosítjuk, majd hozzákeverjük a pürésített datolyát, az olvasztott mézes keveréket és több részletben hozzákeverjük a liszteket. Jó alaposan összegyúrjuk. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni. Tekerjük folpack fóliába vagy egy tálban takarjuk le és néhány órára rakjuk a hűtőbe pihenni.
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 2-3 részletre osztjuk és enyhén lisztezett deszkán sodrófával kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Az se jó, ha túl vékony, mert akkor könnyen kiszárad, a kicsit pufibb, puhább kész mézeskalácsokat pedig a kisebbeknek is könnyebb majszolni. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10 percig sütjük, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Mézeskalácsfűszer:
-
A darabos fűszereket porrá őröljük és átszitáljuk, hozzákeverjük az őrölt fűszereket is. Légmentesen záródó üvegben tároljuk, úgy sokáig megőrzi az aromáját.