Bababarát mézeskalács

Teljes idő: 3 óra 40 perc Nehézség: Kezdő
A mézeskalács olyan, mint a bejgli. Sok családban nagy munkával elkészül, aztán január elején a munkahelyeken bukkannak fel a kávégép mellett, hogy onnan (szerencsés esetben) a takarítók vigyék haza. A finomabbak már az ünnepek elején elfogynak, de a többi megmarad. Nos, ez a mézeskalácsom garantáltan nem fog a munkahelyre kerülni! Kellemesen fűszeres, nem kemény, nem túl édes – egyszerűen finom. Nyugodtan adjuk kisgyerekeknek is, a másfél éves kisfiam az első falat nyers tészta után érdeklődését vesztette a szaggatás iránt és alig győzte kivárni hogy elkészüljön az első tepsi.

Bababarát mézeskalács

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 30 perc Pihentetési idő 180 perc Teljes idő 3 óra 40 perc

Leírás

Mennyi idősen: méz miatt csak 1 éves kor után! Ha kisebb babának is kipróbálnád, akkor a mézet teljes egészében datolyával helyettesítsd. Kevésbé lesz édes, de a babáknak így is bőven ízletes lesz.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (40-50 db-hoz):

Mézeskalácsfűszer:

Elkészítés

  1. A mézet egy kis lábasban a mézeskalácsfűszerrel együtt összemelegítjük. Ha már folyós állaga van hozzáadjuk a vajat is és hagyjuk teljesen elolvadni.

  2. A liszteket alaposan elkeverjük a szódabikarbónával és a reszelt narancshéjjal. A datolyát aprítóban pürésítjük. Ha szükséges adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. 

  3. A tojásokat habverővel habosítjuk, majd hozzákeverjük a pürésített datolyát, az olvasztott mézes keveréket és több részletben hozzákeverjük a liszteket. Jó alaposan összegyúrjuk. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni. Tekerjük folpack fóliába vagy egy tálban takarjuk le és néhány órára rakjuk a hűtőbe pihenni.

  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 2-3 részletre osztjuk és enyhén lisztezett deszkán sodrófával kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Az se jó, ha túl vékony, mert akkor könnyen kiszárad, a kicsit pufibb, puhább kész mézeskalácsokat pedig a kisebbeknek is könnyebb majszolni. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10 percig sütjük, amíg szép aranybarna színe nem lesz.

Mézeskalácsfűszer:

  1. A darabos fűszereket porrá őröljük és átszitáljuk, hozzákeverjük az őrölt fűszereket is. Légmentesen záródó üvegben tároljuk, úgy sokáig megőrzi az aromáját.

Share it on your social network